• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 1053
    • Dodano: 2025-06-09 / 18:05
    • Komentarzy: 2

    Znamy najlepsze potrawy i produkty regionalne. Za nami opolski etap kulinarnego konkursu

    Fot. UM

    Wojewódzki etap konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" już za nami. Jury wyróżniło najlepsze potrawy i regionalne specjały, nominując także produkty do prestiżowej nagrody "Perła".

    Wybór najlepszych nie należał do łatwych. Stoły uginały się od regionalnych przysmaków, a komisja konkursowa musiała zmierzyć się z wyzwaniem ocenienia dziesiątek zgłoszonych potraw i produktów. Konkurs, którego celem jest promowanie tradycyjnej i lokalnej żywności, organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego.

    Pierwszy etap konkursu odbywa się w regionach. To właśnie wtedy przyznawane są wyróżnienia i nagrody oraz nominacje do ogólnopolskiego finału, który odbędzie się podczas targów "Smaki Regionów". Tam laureaci otrzymają statuetki "Perły".

    Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Izabella Byszewska podkreśliła, że w ciągu lat trwania konkursu udało się wypromować ponad 50 wyjątkowych potraw. - Jedzenie tu to zawsze wielka zagadka. Województwo Opolskie jest różnorodne, przeplatają się tu tradycje gastronomiczne, a to wszystko tworzy piękną mozaikę kulinarną - zaznaczyła.

    Tegoroczna edycja objęła dwie główne kategorie: potrawy i produkty regionalne. W pierwszej rywalizowało sześć drużyn, w drugiej zgłoszono aż 42 produkty. O nominację do "Perły" ubiegało się 13 propozycji.

    Wicemarszałek Zuzanna Donath-Kasiura podczas wręczania nagród przyznała - Cóż może być piękniejszego i przyjemniejszego niż jedzenie. Ogromne brawa dla tych, którzy musieli tych wszystkich produktów spróbować. To bardzo smaczne, ale na pewno nie łatwe zadanie.

    Zwycięzcy i wyróżnieni w kategorii Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:


    Wyróżnienia:
    - Udziec kozi - Gospodarstwo Agroturystyczne Ranczo w Dolinie Odry, Krystyna Henzel
    - Wyndzuny bioły syr - Serolli, Oliwier Jarosz
    - Miód lipowy - Pasieka Zapylone, Kewin Kroll

    Produkty mleczne - dwie I nagrody:
    - Opa zdrzały ser kozi dojrzewający - Kozia Ferma z Wysokiej
    - Twaróg Kozi Chudobski - Kozi Dar

    Miody - I miejsce:
    - Rudnicki nektarowy miód wrzosowy - Gospodarstwo Pasieczne Maja

    Przetwory mięsne - dwa I miejsca:
    - Kiełbasa swojska - KGW Wierzbiczanki
    - Szynka dojrzewająca - Seba Jan Gorzelik

    Przetwory z ryb - I miejsce:
    - Pasztet rybny z karpia z suszoną śliwką - Gospodarstwo Rybackie Niemodlin

    Produkty pochodzenia roślinnego - wyróżnienia:


    - Chleb Staropolski - Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska
    - Rumstick - Gospodarstwo Agroturystyczne Ketzler's
    - Szpajza z kwity-pigwy - SKGW Chrzelice

    Przetwory owocowe - I miejsce:
    - Latwerga - KGW Głogówek Winiary

    Produkty zbożowe - I nagroda:
    - Chleb dożynkowy - Piekarnia Wodnicki

    Wyroby cukiernicze - dwa I miejsca:
    - Piernik długodorzewający - KGW Kijów
    - Mazurek królewski - KGW Bogdanowice

    Napoje regionalne - wyróżnienie:
    - Napój leśny - Wiejska Manufaktura Jessica Lochmajer

    Inne produkty regionalne - wyróżnienie:
    - Musztarda - Pasieka Leśne Skrzaty

    Inne produkty łączone - I miejsce:
    - Olej rzepakowy tłoczony na zimno - Olejarnia Kamerlik

    Nominowani do Nagrody PERŁA 2025:
    - Tort Pani Rejentowej - KGW Bogdanowice
    - Cykota z rabarbarem - KGW Chróścina
    - Bułka drożdżowa z kruszonką - GS Samopomoc Chłopska
    - Piernik z Landwergą - KGW Głogówek Winiary
    - Pflaumus - Lidia Fronia
    - Miód z sadu wielokwiatowy - Pasieka Zapylone
    - Dymiona koza - Kozia Ferma
    - Klinek ser twarogowy - OSM Olesno
    - Sandacz z jeziora Otmuchowskiego - KGW Kijów

    W kategorii potrawa regionalna wyróżniono:


    - KGW Jaryszów - kapuśniak i kaszanka z młodą kapustą
    - KGW Kadłub Wolny - nudelzupa i karczek wołowy
    - KGW Myśliborzanie - zupa staropolska i naleśniki z masą migdałową

    III miejsce:
    - KGW Karłowice - żurek na serwatce i pierogi z kaszą

    II miejsce:
    - Opolanka sp. z o.o. - mus z karpia i pranzunki

    I miejsce:
    - KGW Grocholub - grochówka na szpeku i karminadle z kartoflami

    KGW w Grocholubiu zostało nominowane do nagrody Perła w kategorii potrawa regionalna
    reklama

    Wydarzenia pod patronatem portalu

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2025-06-09 21:21:05 [192.168.32.*] id:1682480  
    Gaz: Napisał postów [5849], status [VIP] Reputacja
    A gdzie pierogi ???

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2025-06-10 06:25:36 [192.168.32.*] id:1682483  
    azam: Napisała postów [979], status [stały bywalec] Reputacja
    Wyszły z mody
    ,
    reklama

    Najczęściej czytane

    Powiązane materiały

    Polub nas!

    Chmura tagów

    Ogłoszenia