- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 1053
- Dodano: 2025-06-09 / 18:05
- Komentarzy: 2
Znamy najlepsze potrawy i produkty regionalne. Za nami opolski etap kulinarnego konkursu
Wojewódzki etap konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" już za nami. Jury wyróżniło najlepsze potrawy i regionalne specjały, nominując także produkty do prestiżowej nagrody "Perła".
Wybór najlepszych nie należał do łatwych. Stoły uginały się od regionalnych przysmaków, a komisja konkursowa musiała zmierzyć się z wyzwaniem ocenienia dziesiątek zgłoszonych potraw i produktów. Konkurs, którego celem jest promowanie tradycyjnej i lokalnej żywności, organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego.
Pierwszy etap konkursu odbywa się w regionach. To właśnie wtedy przyznawane są wyróżnienia i nagrody oraz nominacje do ogólnopolskiego finału, który odbędzie się podczas targów "Smaki Regionów". Tam laureaci otrzymają statuetki "Perły".
Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Izabella Byszewska podkreśliła, że w ciągu lat trwania konkursu udało się wypromować ponad 50 wyjątkowych potraw. - Jedzenie tu to zawsze wielka zagadka. Województwo Opolskie jest różnorodne, przeplatają się tu tradycje gastronomiczne, a to wszystko tworzy piękną mozaikę kulinarną - zaznaczyła.
Tegoroczna edycja objęła dwie główne kategorie: potrawy i produkty regionalne. W pierwszej rywalizowało sześć drużyn, w drugiej zgłoszono aż 42 produkty. O nominację do "Perły" ubiegało się 13 propozycji.
Wicemarszałek Zuzanna Donath-Kasiura podczas wręczania nagród przyznała - Cóż może być piękniejszego i przyjemniejszego niż jedzenie. Ogromne brawa dla tych, którzy musieli tych wszystkich produktów spróbować. To bardzo smaczne, ale na pewno nie łatwe zadanie.
Zwycięzcy i wyróżnieni w kategorii Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Wyróżnienia:
- Udziec kozi - Gospodarstwo Agroturystyczne Ranczo w Dolinie Odry, Krystyna Henzel
- Wyndzuny bioły syr - Serolli, Oliwier Jarosz
- Miód lipowy - Pasieka Zapylone, Kewin Kroll
Produkty mleczne - dwie I nagrody:
- Opa zdrzały ser kozi dojrzewający - Kozia Ferma z Wysokiej
- Twaróg Kozi Chudobski - Kozi Dar
Miody - I miejsce:
- Rudnicki nektarowy miód wrzosowy - Gospodarstwo Pasieczne Maja
Przetwory mięsne - dwa I miejsca:
- Kiełbasa swojska - KGW Wierzbiczanki
- Szynka dojrzewająca - Seba Jan Gorzelik
Przetwory z ryb - I miejsce:
- Pasztet rybny z karpia z suszoną śliwką - Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
Produkty pochodzenia roślinnego - wyróżnienia:
- Chleb Staropolski - Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska
- Rumstick - Gospodarstwo Agroturystyczne Ketzler's
- Szpajza z kwity-pigwy - SKGW Chrzelice
Przetwory owocowe - I miejsce:
- Latwerga - KGW Głogówek Winiary
Produkty zbożowe - I nagroda:
- Chleb dożynkowy - Piekarnia Wodnicki
Wyroby cukiernicze - dwa I miejsca:
- Piernik długodorzewający - KGW Kijów
- Mazurek królewski - KGW Bogdanowice
Napoje regionalne - wyróżnienie:
- Napój leśny - Wiejska Manufaktura Jessica Lochmajer
Inne produkty regionalne - wyróżnienie:
- Musztarda - Pasieka Leśne Skrzaty
Inne produkty łączone - I miejsce:
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno - Olejarnia Kamerlik
Nominowani do Nagrody PERŁA 2025:
- Tort Pani Rejentowej - KGW Bogdanowice
- Cykota z rabarbarem - KGW Chróścina
- Bułka drożdżowa z kruszonką - GS Samopomoc Chłopska
- Piernik z Landwergą - KGW Głogówek Winiary
- Pflaumus - Lidia Fronia
- Miód z sadu wielokwiatowy - Pasieka Zapylone
- Dymiona koza - Kozia Ferma
- Klinek ser twarogowy - OSM Olesno
- Sandacz z jeziora Otmuchowskiego - KGW Kijów
W kategorii potrawa regionalna wyróżniono:
- KGW Jaryszów - kapuśniak i kaszanka z młodą kapustą
- KGW Kadłub Wolny - nudelzupa i karczek wołowy
- KGW Myśliborzanie - zupa staropolska i naleśniki z masą migdałową
III miejsce:
- KGW Karłowice - żurek na serwatce i pierogi z kaszą
II miejsce:
- Opolanka sp. z o.o. - mus z karpia i pranzunki
I miejsce:
- KGW Grocholub - grochówka na szpeku i karminadle z kartoflami
KGW w Grocholubiu zostało nominowane do nagrody Perła w kategorii potrawa regionalna
Wydarzenia pod patronatem portalu
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
Gaz: Napisał postów [5849], status [VIP]
A gdzie pierogi ???