Święto rozpoczęło się o godzinie 14:00, a jego oficjalnym gospodarzem był marszałek województwa opolskiego, Szymon Ogłaza. W programie znalazły się m.in. pokazy kulinarne - najpierw Patryka Buchty z "Pracowni Smaków", a później Remigiusza Rączki, znanego z programu "Rączka Gotuje". Kulinarne popisy zgromadziły licznych smakoszy i miłośników kuchni regionalnej.
O godzinie 17:00 na scenie pojawił się zespół "One Step", którego koncert zakończył część artystyczną wydarzenia.
Jednym z głównych punktów programu było wręczenie stypendiów "Marszałkowskie Talenty" - w tym roku wsparcie w wysokości 7 600 zł trafiło do 50 osób. Stypendia otrzymali artyści, animatorzy kultury i osoby zajmujące się ochroną dziedzictwa - w tym aż 14 muzyków i 12 twórców sztuk wizualnych.
- To są pieniądze, które wspierają ludzi z pasją. Wierzymy, że rozwój kultury i tożsamości regionu zaczyna się od wspierania talentów - podkreślił marszałek Szymon Ogłaza.
Równolegle rozstrzygnięto także etap regionalny Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Jury przyznało nagrody i wyróżnienia m.in. za udziec kozi, miód lipowy, pasztet rybny z karpia z suszoną śliwką czy chleb dożynkowy. Najlepsze z produktów będą reprezentować Opolszczyznę podczas finału ogólnopolskiego, który odbędzie się jesienią.
Podczas wydarzenia działały też liczne stoiska - zarówno promujące działania samorządu województwa, jak i "Strefa Opolskie ze smakiem" oraz strefa zdrowia prowadzona przez NFZ. Na miejscu prowadzono konsultacje, rozdawano materiały informacyjne i promowano inicjatywy lokalne.
Organizatorzy podkreślali, że impreza miała charakter rodzinny - wiele atrakcji przygotowano również dla najmłodszych uczestników.
Święto Województwa Opolskiego było nie tylko okazją do dobrej zabawy, ale również do uhonorowania pracy i twórczości mieszkańców regionu oraz promocji lokalnych smaków, dziedzictwa i inicjatyw społecznych.