• Autor: kam_ila
    • Wyświetleń: 1568
    • Dodano: 2022-09-10 / 09:58
    • Komentarzy: 1

    Wyłoniono najlepsze potrawy i produkty spożywcze regionu

    Opolszczyzna w kwestii kulinariów ma wiele do zaoferowania. Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" to okazja do poznania, wyłonienia i promowania najwyższej jakości produktów tradycyjnych i autorskich propozycji kulinarnych.


    Zwycięzców poznaliśmy podczas Dożynek Wojewódzkich w Branicach. Wśród laureatów nie zabrakło Kół Gospodyń Wiejskich, lokalnych piekarni, serowarni ,producentów wędlin, gospodarstw rybackich i małych rodzinnych firm rzemieślniczych. Każda z potraw powstała z zamiłowania do najlepszego jedzenia, jakości składników, inspiracji tradycji rodzinnych czy poszukiwania nowych, unikatowych smaków.


    Nagrody i wyróżnienia przyznano w kilku kategoriach. Komisja nie miała łatwego zadania. Kilka nagród zostało przyznanych ex aequo. Oto zwycięzcy i wyróżnieni.


    KATEGORIA "PRODUKTY REGIONALNE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO"

    Podkategoria "Produkty i przetwory mięsne"
    I miejsce: ex aequo "Bułczanka", Gospodarstwo Rolne Anita i Jan Gorzellik oraz "Półgęsek Wędzony", Bożena Kała
    Podkategoria "Produkty i przetwory z ryb"
    I miejsce: "Karp w zalewie octowej" Gospodarstwo Rybackie "Markowe" Joanna Bartosik
    Podkategoria "Produkty mleczne"
    I miejsce: "Chudobski ser wędzony Roman Famuła
    Podkategoria "Miody"
    I miejsce: ex aequo "Miód ze spadzi iglastej", Szczepan Mały oraz "Miód lipowy", Pasieka Opawska Barć Katarzyna Maryniak

    Wyróżnienia w tej kategorii: "Karp wędzony niemodliński", Państwowe Gospodarstwo Leśne, Gospodarstwo Rybackie Niemodlin oraz "Ser z kozieradką", Karina Piotrowska

    KATEGORIA "PRODUKTY REGIONALNE POCHODZENIA ROŚLINNEGO"

    Podkategoria "Produkty zbożowe"
    I miejsce: "Chleb na maślance z ziarnami", Zakład Piekarniczo - Cukierniczy L. B. Zimmermann sp. j. Arkadiusz Mnich
    Podkategoria "Wyroby cukiernicze"
    I miejsce: ex aequo "Krajanki", Cukiernia "Magosz" Maria Magosz oraz "Frankfurter Kranz", Koło Gospodyń Wiejskich "Dziouchy z klasą" Anna Górka, Marta Gaja-Piwowar
    Wyróżnienia w tej kategorii: "Ocet ze żniwek" Sabina i Dariusz Blaut Gospodarstwo Rolne "Stary Młyn", "Myrbtajg z apfelmusem", "Pączek z Róży" Koło Gospodyń Wiejskich "Różynianki" Magdalena Niedzielska, "Ciasto na maślance z owocami kruszonką" Stowarzyszenie Popierania Zaradności życiowej i Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Pomocy Wzajemnej Wioletta Kardas

    KATEGORIA "NAPOJE REGIONALNE"

    Podkategoria "Napoje bezalkoholowe"
    I miejsce: "Kompot z Gńułków", Irena Wala
    Podkategoria "Napoje alkoholowe"
    I miejsce: "Rumtopf - owoce w rumie", Koło Gospodyń Wiejskich Kazimierz Karina Morawiec
    Wyróżnienia w tej kategorii: "Duch Kniei", Stanisław Smarduch - Nalewki kresowe oraz "Stylowa nalewka wiśniowa z miętą z Rybnej", Konstanty Gliwiński

    DO NAGRODY "PERŁA" NOMINOWANI ZOSTALI:
    "Narockie suszone wędliny dojrzewające" - Maciej Rojewski Swojskie Jadło u Macieja, "Ser z mleka krowiego żółty podpuszczkowy, wędzony" - Gospodarstwo Rolne Stanisław Idzi, "Zakwas z buraków kiszonych" - Anna Zazula, "Chleb mleczny praszkowski" - Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Praszka Krystyna Preś, "Lody z dawnych lat - lody szypuła 1974″ Tomasz Szypuła, "Ciastka wigilijne" - cukiernia Magosz Maria Magosz, "Marcepan śląski z ziemniaków" - Stowarzyszenie "Odnowy Wsi Biedrzychowice" Sonia Janik, "Solejer - jajka w zalewie kminkowej" - Teresa Kamieniecka - Hreczaniuk

    KATEGORIA POTRAWA REGIONALNA

    I miejsce: Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie za "Karopa faszerowanego z musem z rabarbaru i chipsami warzywnymi oraz pymchy gryczane z twarogiem i sosem z lebiody"
    II miejsce: Opolanka za "Żurek na maślance z karpia Niemodlińskiego oraz gołąbek z farszem gryczano - ziemniaczanym otulony liściem z kiszonej kapusty czerwonej oraz masłem z Olesna z zarumienioną bułką tartą"
    III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich "Dobrzenianki" za rosół na gęsinie z kluseczkami jajecznymi oraz gotowany boczek z sosem chrzanowym z szarymi kluskami i zasmażana kapusta z boczkiem"

    Do nagrody "Perła" Komisja konkursowa nominuje: Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka za "Policzki wieprzowe z ciapkapustą"

    Zdjęcie (1/3)

    (Fot. UMWO)

    reklama

    Napisz co o tym myślisz!

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2022-09-10 11:29:21 [185.117.85.*] id:1647318  
    Dynamic: Napisał postów [69], status [rozkręca się] Reputacja
    900zł wygląda śmiesznie przy dzisiejszych cenach.

    Nick:
    Treść: