W niedzielę 16 października na terenie Muzeum Wsi Opolskiej pojawili się wystawcy, którzy na kilkudziesięciu straganach sprzedawali przepyszne miody z własnych pasiek, a także przeróżne rękodzieła. Nie zabrakło tradycyjnych mięsnych wyrobów, co docenili miłośnicy wędlin.
- Wydarzenie bardzo potrzebne tuż przed okresem zimowym. Miód najbardziej znany jest ze swych właściwości antybakteryjnych pomaga w walce z przeziębieniem i grypą. Jemy go całą rodziną w przeróżnych postaciach. Dodajemy do herbaty, smarujemy nim bułki, polewamy miodem naleśniki. Na przeziębienie dzieci zajadają go łyżkami i szybko wracają do zdrowia - mówi pani Marta Bieniek z Opola.
- Właściwości lecznicze miodu w dużej mierze zależą od tego z jakich roślin pszczoły pozyskują nektar. Poszczególne rodzaje miodu polecane są w różnych dolegliwościach. Miód rzepakowy odtruwa wątrobę,
usprawnia pracę dróg żółciowych. Miód akacjowy wspomaga układ pokarmowy i nerki. Miód lipowy najlepszy jest na przeziębienie i drogi oddechowe. Miód gryczany, chociaż mało lubiany przez dzieci wspomaga układ krążenia i zapobiega miażdżycy, ale co ważne uzupełnia niedobór żelaza. Mamy jeszcze miód wrzosowy dobry na stany zapalne jamy ustnej i żołądka oraz miód spadziowy o działaniu wykrztuśnym i korzystnie działającym na serce - mówi jeden z wystawców.
Podczas wydarzenia odbywały się liczne pokazy kulinarne, gdzie zwiedzający mogli zobaczyć m.in. pokaz wypieku chleba w zabytkowym piecu, czy przygotowywania kiszonek. Uczestnicy wydarzenia chętnie kosztowali serowe wyroby czy ziołowe napary.
Targi miodów i rękodzieła w Muzeum Wsi Opolskiej rozpoczęły się o godz. 10.00 i trwały do 17.00.
spalony: Napisał postów [393], status [maniak]
Fajnie