- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 947
- Dodano: 2025-10-05 / 14:00
- Komentarzy: 2
Domowe sposoby na odporność. Tylko tak leczyły kiedyś prababcie
Jesienią i zimą wielu z nas sięga po sprawdzone, domowe sposoby na przeziębienie. Syrop z cebuli, mikstura z imbiru czy miód z czosnkiem to proste receptury, które od lat wspierają odporność i pomagają złagodzić pierwsze objawy infekcji.
Syrop z cebuli - klasyk na przeziębienie
Ten przepis zna chyba każdy, kto choć raz próbował naturalnych metod radzenia sobie z katarem czy kaszlem. Cebula zawiera związki siarki, witaminę C i naturalne olejki eteryczne, które działają przeciwbakteryjnie.
Przepis:
2 duże cebule
3-4 łyżki cukru lub miodu
Cebulę kroimy w kostkę, układamy warstwami w słoiku, przesypując każdą warstwę cukrem lub smarując miodem. Odstawiamy na kilka godzin, aż cebula puści sok. Powstały syrop pijemy kilka razy dziennie po 1-2 łyżki.
Napar z imbiru i cytryny - rozgrzewa i wspiera odporność
Imbir to naturalny środek rozgrzewający, działa przeciwzapalnie i wspomaga walkę z drobnymi infekcjami. Dodatek cytryny i miodu wzmacnia jego działanie.
Przepis:
kawałek świeżego imbiru (ok. 3-4 cm)
sok z połowy cytryny
1 łyżka miodu
kubek gorącej wody
Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy sok z cytryny i miód (gdy napar nie jest już wrzący, aby nie stracić właściwości miodu).
Mleko z czosnkiem i miodem - domowa mikstura na noc
Choć brzmi kontrowersyjnie, ten napój to prawdziwa bomba odpornościowa. Czosnek działa jak naturalny antybiotyk, a mleko i miód łagodzą jego ostry smak.
Przepis:
szklanka mleka
1 ząbek czosnku
1 łyżka miodu
Mleko podgrzewamy (nie zagotowujemy), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Po chwili dodajemy miód. Najlepiej wypić wieczorem, przed snem.
Mikstura z kurkumą - złote mleko
Kurkuma zawiera kurkuminę, która działa silnie przeciwzapalnie. W połączeniu z mlekiem i miodem tworzy rozgrzewający napój, popularny w Indiach.
Przepis:
szklanka mleka (może być roślinne)
1 łyżeczka kurkumy
szczypta cynamonu i imbiru
1 łyżeczka miodu
Mleko podgrzewamy, wsypujemy przyprawy i mieszamy. Gdy trochę przestygnie, dodajemy miód.
Kiszonki i zakwas z buraków - naturalna bomba probiotyków
Nie tylko napoje i syropy wzmacniają odporność. Bardzo ważna jest codzienna dieta. Kiszone ogórki, kapusta czy zakwas z buraków dostarczają naturalnych probiotyków, które wspierają mikrobiom jelitowy - kluczowy dla odporności.
Przepis na zakwas z buraków:
1 kg buraków
4-5 ząbków czosnku
kawałek chleba razowego na zakwasie lub kilka ziaren pieprzu i liść laurowy
1,5 l wody i 1 łyżka soli
Buraki obieramy i kroimy w plastry, układamy w słoju, dodajemy przyprawy i czosnek. Zalewamy wodą z solą, przykrywamy gazą i odstawiamy na kilka dni. Pijemy codziennie niewielką ilość zakwasu.
Naturalne sposoby na odporność warto traktować jako wsparcie - nie zastąpią wizyty u lekarza, ale mogą pomóc organizmowi szybciej poradzić sobie z infekcją. Jesienią i zimą dobrze też pamiętać o odpowiednim śnie, ruchu i diecie bogatej w warzywa i owoce.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
chrząszcz: Napisał postów [5617], status [VIP]
a co z chorymi reklamami farmacji (dla ludzi zdrowych)?