- Autor: qing
- Wyświetleń: 5255
- Dodano: 2018-12-20 / 07:29
- Komentarzy: 5
Kontrola Inspekcji Handlowej. Konsumentów wprowadzono w błąd
Inspektorzy reprezentujący Opolskiego Wojewódzkiego Inspektora Inspekcji Handlowej przeprowadzili 7 kontroli dotyczących jakości handlowej ryb i produktów rybnych w zakresie weryfikacji deklarowanego składu z rzeczywistym. Kontrole przeprowadzono w hurtowniach, sklepach wielopowierzchniowych oraz detalicznych.
Łącznie oceniono 36 partii (ryby mrożone, wędzone, konserwy, marynaty) z czego 9 zakwestionowano. Badaniom laboratoryjnym poddano 14 partii. Na chwilę obecną w jednej partii rzeczywista zawartość tłuszczu była niższa od tej, jaką zdeklarował producent.
Inne stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły oznakowania. Przedsiębiorcy nie podali konsumentom podstawowych informacji w zakresie nazwy wyrobu, nazwy producenta, miejsca połowu, zawartości glazury oraz wykazu składników - w tym wywołujących alergie.
Ponadto, w dwóch placówkach handlowych, konsumentów wprowadzono w błąd, oferując tańsze odpowiedniki deklarowanych produktów. Oba przypadki dotyczyły dorsza. "Płaty z dorsza" zamieniono na " filety z czarniaka", a "dorsz" sprzedawany był jako "plamiak tusza wędzona na gorąco". Kolejnym przypadkiem była "kostka z soli" - ją zaś zastąpiono "kostką z limady żółtopłetwej".Warto tutaj zaznaczyć, że sola, uważana jest za jedną z najdroższych ryb. Posiada ona dużo wartości odżywczych, takich jak: pełnowartościowe białko, witaminy i minerały. Zdarza się niestety tak, że w sklepach sprzedawana jest jako limada żółtopłetwa. Ta zaś pochodzi z chińskich hodowli oraz zawiera dużo więcej tłuszczu.
Wymienione nieprawidłowości świadczą o zafałszowaniu oferowanych dla konsumentów produktów. W związku z tym, będą prowadzone postępowania administracyjne w celu nałożenia kary pieniężnej.
Podczas zakupu ryb powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na zawartość glazury. Jak podaje Inspekcja Handlowa dla ochrony ryby przed zepsuciem wystarczy 5% otoczki z lodu. Należy unikać produktów, które mają jej powyżej 10%. Pamiętajmy, że ryby po zamrożeniu tracą na wadze.
Jeśli chodzi o świeże ryby, dokonajmy zakupu w marketach lub specjalnie przygotowanych stoiskach, które sprzedają żywe ryby prosto z wody basenu wyposażonego w napowietrzanie. Zwróćmy również uwagę na posiadanie bądź brak, odpowiednich certyfikatów dotyczących pochodzenia i jakości ryb. Dokładnie przyjrzyjmy się świeżym rybom. Powinny mieć przeźroczysty śluz, jaskrawe skrzela oraz wypukłe, błyszczące oczy. Zwracajmy również uwagę na skład, czy występuje w nim związek fosforu, który służy lepszemu wiązaniu wody. Wtedy konsument może być pewien, że produkt rybny zawiera mniej tkanki mięsnej. Podstawową czynnością jest jednak, dokładne sprawdzenie warunków przechowywania ryby oraz daty przydatności do spożycia.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
Stefan: Napisał postów [27022], status [VIP]
A kiedy kontrola (nie)rządu NSDAPiS?