Turystyka w Województwie Opolskim rozwija się dynamicznie, mimo licznych wyzwań. To ważna część regionalnej gospodarki, ale też znakomite narzędzie promocji dziedzictwa kulturowego, przyrodniczego i kulinarnego.
- Jesteśmy małym, ale bardzo różnorodnym regionem. Chcemy, by turyści zostawali u nas na dłużej, korzystając z bogatej i autentycznej oferty - podkreślił wicemarszałek Zbigniew Kubalańca podczas gali.
W kategorii "Przedsiębiorczość" statuetkę otrzymał Łukasz Łabanowski - od 24 lat związany z branżą hotelarską, obecnie zarządzający kilkoma hotelami grupy DeSilva w Opolu. Jest promotorem kuchni regionalnej i jednym z twórców sukcesu opolskiego Szlaku Kulinarnego "Opolski Bifyj". - Hotelarstwo to branża trudna, ale satysfakcjonująca. Polskie hotele naprawdę nie mają się czego wstydzić na tle Europy - zaznaczył laureat.
W tej samej kategorii wyróżniono Wawrzyńca Jasińskiego - zasłużonego działacza PTTK, pilota wycieczek, felietonistę i promotora krajoznawstwa, który od lat rozwija turystykę w regionie Gogolina.
W kategorii "Samorządność" zwyciężył Paweł Szymkowicz - burmistrz Głuchołaz, wieloletni przewodnik i działacz PTTK. Jego zaangażowanie łączy działalność społeczną i administracyjną, czego efektem jest rozpoznawalność turystyczna Głuchołaz także poza granicami kraju.
W kategorii "Działalność społeczna" nagrodzono Henryka Mielcarza - pasjonata i edukatora turystyki z 46-letnim doświadczeniem. Twórca licznych rajdów i inicjatyw edukacyjnych, promuje walory przyrodnicze i kulturowe Opolszczyzny od dekad.
Wyróżnienia w tej kategorii otrzymali:
- Jacek Ramus - zasłużony instruktor krajoznawstwa PTTK, organizator konkursów i wystaw, działacz struktur krajowych i regionalnych.
- Marcin Nowak - założyciel Koła PTTK "Tryton" w Nysie, autor licznych projektów edukacyjnych i publikacji, aktywny społecznik i pasjonat lokalnej historii.
Najwyższe indywidualne wyróżnienie - "Super Lew Opolskiej Turystyki" - trafiło do Stanisława Rakoczego, prezesa Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej (OROT). Jego wkład w rozwój turystyki kulturowej, aktywnej i kulinarnej, a także promocję Opolszczyzny na arenie krajowej i międzynarodowej, jest nieoceniony. Inicjator takich projektów jak "Opolski Bifyj" czy liczne publikacje turystyczne, stanowi przykład strategicznego i konsekwentnego myślenia o rozwoju regionu.