- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 992
- Dodano: 2025-02-09 / 08:20
- Komentarzy: 0
GIS ostrzega: wycofanie sera MORBIER AOP z powodu podejrzenia obecności bakterii E. coli
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu sera MORBIER AOP. Powodem jest podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli (STEC) produkującej toksynę Shiga, która może powodować groźne zatrucia pokarmowe.
Szczegóły wycofanego produktu
Nazwa: Ser MORBIER AOP
Numer partii: wszystkie o poniższych datach minimalnej trwałości
Daty minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025
Kraj pochodzenia: Francja
Zagrożenie dla zdrowia
Bakteria Escherichia coli STEC może wywoływać:
krwotoczne zapalenie okrężnicy,
biegunkę,
zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), prowadzący do niewydolności nerek,
zakrzepową plamicę małopłytkową, w skrajnych przypadkach mogącą stanowić zagrożenie życia.
Działania podjęte przez GIS i producenta
Organy kontroli żywności monitorują proces wycofywania sera z rynku. Produkt nie powinien być spożywany.
GIS apeluje o niespożywanie sera z wymienionych partii. Osoby, które już go spożyły i zauważyły niepokojące objawy, powinny niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.