• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 992
    • Dodano: 2025-02-09 / 08:20
    • Komentarzy: 0

    GIS ostrzega: wycofanie sera MORBIER AOP z powodu podejrzenia obecności bakterii E. coli

    Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu sera MORBIER AOP. Powodem jest podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli (STEC) produkującej toksynę Shiga, która może powodować groźne zatrucia pokarmowe.

    Szczegóły wycofanego produktu

    Nazwa: Ser MORBIER AOP

    Numer partii: wszystkie o poniższych datach minimalnej trwałości

    Daty minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025

    Kraj pochodzenia: Francja

    Zagrożenie dla zdrowia

    Bakteria Escherichia coli STEC może wywoływać:

    krwotoczne zapalenie okrężnicy,

    biegunkę,

    zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), prowadzący do niewydolności nerek,

    zakrzepową plamicę małopłytkową, w skrajnych przypadkach mogącą stanowić zagrożenie życia.


    Działania podjęte przez GIS i producenta

    Organy kontroli żywności monitorują proces wycofywania sera z rynku. Produkt nie powinien być spożywany.


    GIS apeluje o niespożywanie sera z wymienionych partii. Osoby, które już go spożyły i zauważyły niepokojące objawy, powinny niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".