"Akryloamid w różnorodnych produktach spożywany jest codziennie przez ludzi na całym świecie. Obecność akryloamidu w żywności jest powszechna, gdyż powstaje w reakcji chemicznej pomiędzy składnikami występującymi w znacznej ilości produktów spożywczych - cukrów prostych (glukozy lub fruktozy) oraz aminokwasu asparaginy. Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta, Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w określonych grupach środków spożywczych, w tym dla pieczywa chrupkiego (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158)".
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niżej wymienionych partiach pieczywa chrupkiego. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktów zawierających akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.
1. Pieczywo żytnie chrupkie PANO, masa netto 200 g, 07.2023/22AM2OK2
2. Pieczywo chrupkie żytnio-kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej graham, ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g, 08.2023/07PW3DW3
3. Pieczywo chrupkie żytnie ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g, 07.2023/08AM3OV3
4. Pieczywo chrupkie żytnie Tovago, masa netto 200 g, 08.2023/15AM1OK1
Nie należy spożywać partii pieczywa chrupkiego określonych w tym komunikacie.
Rolnikos: Napisała postów [9287], status [VIP]
Ludzie to dawno już zjedli i mają się dobrze :)