• Autor: News4media
    • Wyświetleń: 920
    • Dodano: 2022-09-15 / 20:31
    • Komentarzy: 4

    Brakuje nam pieniędzy, więc szukamy promocji. Mięso na czele listy

    (Fot. iStock)

    Polujemy na okazje, żeby jak najmniej wydawać na zakupy. Zwłaszcza że inflacja skutecznie czyści nam kieszenie. Co trzeci Polak szuka w sklepach promocji na mięso, a 29 proc. na olej, masło i margarynę.

    To ustalenia raportu "Inflacja 2022. Gdzie są najlepsze promocje? I na czym Polacy oszczędzają w dyskontach?", który przygotowały UCE Research i Proxi.cloud, a opisała Interia.

    Co wynika z raportu?
    Że Polacy najczęściej poszukują promocji na mięso. Wskazało je 33,1 proc. uczestników badania. To - jak podkreśla Paweł Kołodziej, analityk UCE Research - nie dziwi, bo wielu Polaków nie wyobraża sobie jadłospisu bez mięsa.

    Co więcej... - ...od długiego czasu jest to jeden z najbardziej drożejących towarów, nie tylko wśród żywności - dodaje Kołodziej.

    W ścisłej czołówce najczęściej poszukiwanych produktów w promocjach są także tłuszcze (olej, masło, margaryna) - 28,9 proc. wskazań. Cukier, mąkę, ryż, makron i sól wskazało 27 proc. pytanych. Niewiele mniej, bo 25,5 proc. wskazań, miał nabiał (mleko, śmietany, kefiry, sery) i wędliny (24,7 proc. wskazań).

    Najmniejszą popularnością wśród produktów w promocji cieszą się artykuły wyposażenia wnętrz, na które wskazało 3 proc. pytanych, książki - 3,6 proc. oraz papierosy i tytoń - 5,2 proc.

    Z czego Polacy rezygnują?

    Ze względu na rosnącą inflację i wysokie ceny w sklepach rezygnujemy z zakupu niektórych produktów. Na czele tego zestawienia znalazły się słodycze i słone przekąski - 20,5 proc. wskazań.

    - To ograniczenie może psychologicznie powodować odczucie zmniejszenia wydatków, a więc i satysfakcję w trudnych ekonomicznie czasach - uważa Iwony Kołodziejek z Proxi.cloud, współautorka badania.

    Co piąty respondent (18,3 proc.) rezygnuje z zakupu mocnych alkoholi (whisky, wódka), a także odzieży i obuwia (18 proc. wskazań).

    Podczas zakupów w dyskontach nie ogranicza się 16,5 proc. ankietowanych.

    Wśród produktów, z których Polacy nie rezygnują, są karmy dla zwierząt domowych, produkty dla dzieci (kaszki, mleko, zupki, pieluchy, chusteczki), warzywa, i pieczywo.

    Jakie mięso kupujemy? To nie są dobre wiadomości

    Portal Spożywczy opisał raport na temat jakości mięsa w czołowych sieciach handlowych działających w Polsce. Jego autor - Stowarzyszenie Otwarte Klatki - sprawdził, jak często w mięsie drobiowym z supermarketów występuje syndrom białych włókien, które obniżają jego jakość. Wnioski?

    - Mięso z supermarketów jest podłej jakości. Nie są to dane wyssane z palca. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez Otwarte Klatki. Wynika z nich, że syndrom białych włókien dotyczy aż 99,1 proc. opakowań filetów - cytuje portal. - Gdyby klienci kupujący kurczaka w sklepie wiedzieli, co jest przyczyną występowania białych pasków na mięsie, z dużą dozą prawdopodobieństwa zrezygnowaliby z zakupu -. Podkreślają autorzy opracowania.

    Głównym powodem występowania tego schorzenia jest - jak podkreślają Otwarte Klatki - gwałtowny rozrost masy ciała kurczaków.

    - Rozrost ten cechuje nieproporcjonalny wzrost objętości mięśnia piersiowego, który rzecz jasna ma na celu zwiększenie obrotów firm spożywczych, bez uwzględniania zdrowia kurczaków i osób, które później spożywają mięso pochodzące z tychże kurczaków - ostrzegają Otwarte Klatki.



    reklama

    Napisz co o tym myślisz!

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2022-09-16 12:00:31 [94.254.176.*] id:1647757  
    [moderacja]: Napisał postów [4627], status [VIP] Reputacja
    [moderacja]
    [-5]

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [3]
    2022-09-16 12:03:35 [94.254.176.*] id:1647758  
    Rex: Napisał postów [4627], status [VIP] Reputacja
    Będziemy zdrowsi i bardziej trzeźwi papierosy alkohol słodycze czerwone mięso cukier sól Podrożały produktu zabijające ludzi Bardzo dobrze Ja nawet jestem zwolennikiem kartek bo luzie są zbyt głupi i leniwi by wiedzieli co dla ich organizmów dla ich zdrowia jest dobre To była dobra sprawa w komunie kartki Nie było otyłości nie było tyle chorób z przejedzenia i przepicia co teraz
    2022-09-16 15:28:04 [46.134.148.*] id:1647774  
    liberty: Napisał postów [4572], status [Szycha] Reputacja
    Rex jak pamiętasz komunę to pewnie tez pamiętasz smak miesa z tamtych czasów a z 70 lat powinieneś pamiętać ze jak by wtedy takie żarcie robili oszukane nastrzykane solą jak dzis to groził im wtedy kryminał wiec można by wrócić do tego prawa i mamy zdrowe jedzenie i nie trzeba wprowadzać chorych ograniczeń które chce nam komunistyczny PiS wprowadzać na każdym kroku
    2022-09-17 18:47:21 [89.67.15.*] id:1647845  
    wojtasoks: Napisał postów [10984], status [VIP] Reputacja
    No w końcu się ujawniacie. Komuniści pełną gębą.bl Pewnie że ludzie są głupi i zawsze będą. Ale oddać władzy decyzję o tym co i ile można jeść? No to już grubo chłopaki. Widzę macie wyjątkowe poczucie wolności. Brawo!.