• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 840
    • Dodano: 2022-06-25 / 14:39
    • Komentarzy: 0

    Dania, które sprawdzą się w czasie upałów

    (Fot. iStock)

    Za oknem jest naprawdę gorąco. Zamiast kotletów i gorących ziemniaków warto postawić na coś lżejszego i chłodniejszego. Oto nasze propozycje na dania na upalne dni.

    Weekend będzie naprawdę gorący. W najcieplejszych miejscach w kraju termometry pokażą ponad 30 st. C. W takich warunkach trudno jest myśleć o gorącym, ciężkostrawnym obiedzie. Ale przecież jeść trzeba. Dlatego przygotowaliśmy dla naszych czytelników trzy propozycje dań, które sprawdzą sie latem jako główne danie.

    Chłodnik z botwinki

    Jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu i jest dziecinnie proste. Nie dość, że nasyci głód, to na dodatek pozwoli się nieco ochłodzić. Do przygotowania chłodnika z botwinki potrzebujemy:

    - litr gotowego lub samodzielnie przygotowanego bulionu z warzyw
    - pęczek świeżej botwiny z buraczkami
    - jednej cytryny
    - pół litra kefiru naturalnego
    - soli i pieprzu do smaku
    - ugotowane jajka w zależności od liczby porcji

    Przygotowanie:

    1. Botwinkę myjemy i oczyszczamy z korzeni. Całość (razem z obranymi buraczkami) szatkujemy i kroimy na kostkę.

    2. Bulion doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego wcześniej przygotowaną botwinkę. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, pod koniec dodając dwie łyżki soku z cytryny oraz sól i pieprz według uznania.

    3. Wywar studzimy i dodajemy do niego kefir. Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Całość można udekorować np. ogórkami, koperkiem, szczypiorkiem lub rzodkiewką. Dodajemy też połowę ugotowanego, przeciętego wzdłuż jajka.

    Sałatka zamiast obiadu

    Do jej przygotowania możemy wykorzystać np. makaron pozostały z wczorajszego obiadu. Do przygotowania tego dania można użyć dowolnych warzyw. Oto nasza propozycja potrzebnych składników:

    - kilogram ugotowanego makaronu
    - czerwona papryka
    - cebula
    - jeden świeży ogórek
    - filet z piersi kurczaka
    - dwa ząbki czosnku
    - jogurt naturalny
    - świeży koperek
    - sól i pieprz do smaku
    - olej do smażenia

    Przygotowanie jest proste i zajmuje niewiele czasu:

    1. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni. W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    2. Paprykę, cebulę i ogórka kroimy w niewielką kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

    3. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce; dodajemy jogurt, który je połączy, i doprawiamy całość solą i pieprzem do pożądanego smaku.

    4. Koperek siekamy i dekorujemy nim gotową sałatkę.

    Naleśniki z owocami i bitą śmietaną

    To danie sprawdzi się o każdej porze: na śniadanie, obiad i kolację. Ponieważ jest podawane na słodko, uwielbiają je przede wszystkim dzieci. Można wykorzystać do niego sezonowe owoce lub wybrać te, które najbardziej lubimy.

    Najpierw musimy przygotować naleśniki (ok. 10 sztuk):

    W naczyniu na jednolitą masę mieszamy: szklankę mąki pszennej, dwa jajka, szklankę mleka, pół szklanki wody gazowanej odrobinę oleju lub łyżkę masła i szczyptę soli. Na rozgrzaną patelnię z dwiema kroplami oleju wylewamy tyle ciasta, aby dno pokryło się jego cienką warstwą. Smażymy aż naleśnik odejdzie od patelni, przewracamy na drugą stronę i smażymy aż ciasto się zarumieni.

    Kiedy naleśniki będą już gotowe, musimy zająć się nadzieniem. Potrzebujemy:

    - śmietany schłodzonej 30 proc. tłuszczu (opakowanie 500 ml)
    - trzech bananów pokrojonych w plastry
    - pół kilograma truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki
    - garść jagód i/lub borówek
    - cukier lub jego dowolny zamiennik
    - serek mascarpone
    - cukier puder (opcjonalnie)
    - sos czekoladowy (opcjonalnie).

    Jak przygotować? To bardzo proste:

    1. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno i dodajemy cukier do smaku - według uznania.

    2. Na każdym naleśniku układamy kolejno cienką warstwę serka mascarpone i po trochu każdego owocu. Całość zawijamy w rulon, na wierzchu układamy bitą śmietanę i jeszcze jedną warstwę owoców. Polewamy sosem czekoladowym i gotowe.
    Smacznego!
    reklama

    Wydarzenia pod patronatem portalu

    Napisz co o tym myślisz!

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".