- Autor: Aga_Ko
- Wyświetleń: 1688
- Dodano: 2022-02-24 / 06:46
- Komentarzy: 2
Dziś Tłusty Czwartek. Produkcja pączków na dzisiejszy dzień zaczęła się już w środę
Wyrabianie ciasta, dojrzewanie, smażenie, nadziewanie...To skomplikowany proces, który piekarze rozpoczęli już w środę po południu. Wszystko po to, by dziś każdy mógł zjeść świeżego pączka.
Tłusty Czwartek zwiastuje rozpoczęcie się ostatniego tygodnia karnawału, a tradycja nakazuje w ten dzień zjeść coś tłustego. Już tak się przyjęło, że w ten dzień najprościej mówiąc - trzeba zjeść pączka. Jak wskazują osoby zajmujące się na co dzień produkcją i sprzedażą, mimo wdrażania nowych smaków, stali "wyjadacze" celują w swoje ulubione smaki. Takim jest niewątpliwie pączek z różą. To właśnie tych pączków w nocy ze środy na czwartek powstało najwięcej.
Właściciel "Delikatesów" przy ulicy Krakowskiej w branży jest odkąd pamięta, ponieważ wypiekami zajmowano się w rodzinie od pokoleń. - Praca nad produkcją pączków zaczyna się już w środę i będzie trwała do czwartku do późnego popołudnia. Pączki są wykonywane tradycyjnie, rzemieślniczo. W naszych pączkach jest prawdziwe drożdżowe ciasto z najwyższej jakości mąki. To ciasto, które przeszło wszystkie fazy produkcji, rozrostu, na żywych drożdżach. Są nieporównywalne do tych marketowych wyrobów, których składu nie jesteśmy w stanie nawet wymienić - opowiada Jakub Flisiak, właściciel Delikatesów.
Rok rocznie możemy spotkać różne, oryginalne smaki nadzienia. Niewątpliwym królem jest pączek z różą, następnie z marmoladą. - Mamy również nadzienie pistacjowe, które samodzielnie robimy na bazie budyniu i pulpy pistacjowej. To nowość w tym roku i hit zarazem. Oprócz pistacji można zjeść pączka z nadzieniem słony karmel, czekoladą, budyniem - słyszymy.
Produkcja zamówionych pączków i "na zapas" skończy się nad ranem. Później, pączki będą wyrabiane i smażone na bieżąco. - Można śmiało powiedzieć, że proces nocnej oraz czwartkowej produkcji zaowocuje liczbą około 10 tysięcy pączków. Klienci na pewno się znajdą - mówi Jakub Flisiak.
Tłusty czwartek to najsłodszy, najbardziej tłusty i najbardziej kaloryczny dzień w roku. Jako pierwsi zaczęli obchodzić starożytni Rzymianie. Świętowali oni w ten sposób koniec zimy i wyrażali radość z powodu nadchodzącej wiosny. W Polsce tłusty czwartek zaczęto obchodzić około XVII wieku.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
24mikol: Napisał postów [1353], status [zrobił/a karierę]
- czy muszę dziś takie coś kupić i zjeść? - no nie... - no to dziękuję