• Wyświetleń: 1338
    • Dodano: 2021-01-12 / 12:25
    • Komentarzy: 0
    • Artykuł sponsorowany

    Zmywarka gastronomiczna - Jak usprawnić pracę lokali gastronomicznych?

    Sukces w branży gastronomicznej zależy od jakości i efektywności pracy, a także automatyzacji pewnych procesów, np. w obrębie kuchni. Lepsza wydajność przekłada się bezpośrednio na zadowolenie klientów. Wielu restauratorów błędnie zakłada, że wyłącznie od serwowanych dań zależy ich powodzenie i utrzymanie się na rynku. Smak potraw to oczywiście jeden z najważniejszych kryteriów, ale z pewnością niejedyny. Należy także wziąć pod uwagę cenę, profesjonalizm obsługi kelnerskiej, a także czas oczekiwania na posiłek.

  • Planowanie i realizacja zleceń w gastronomii

  • Jakie są zasady organizacji pracy w gastronomii?

  • Praktyczne wyposażenie gastronomii

  • Zmywarka gastronomiczna - jak wybrać?


  • Zautomatyzowanie pewnych powtarzalnych procesów w lokalu gastronomicznym pozwoli zachować płynność pracy, zmniejszyć ilość popełnianych błędów, a także wyraźnie skrócić czas przygotowania dań oraz obsługi. W dalszej części tekstu przedstawiono, w jaki sposób należy organizować stanowiska robocze w gastronomii oraz jakich sprzętów używać, aby zapewnić wysoką efektywność.


    Planowanie i realizacja zleceń w gastronomii


    Większość zadań w restauracji czy pizzerii łatwo jest zaplanować, ponieważ są one przewidywalne oraz powtarzalne. Warto posiadać listę kontrolną, sporządzoną jeszcze przed otwarciem lokalu. Dzięki niej można określić pożądane cechy zespołu w zależności od piastowanego stanowiska. Do najczęściej wykonywanych czynności w lokalu gastronomicznym należy:



    • przygotowywanie potraw, które znajdują się w karcie dań,

    • obsługa gości i klientów,

    • utrzymanie czystości w lokalu,

    • zmywanie naczyń, które skutecznie usprawni zmywarka przemysłowa, taka jak na przykład ta dostępna na stronie gastroprodukt.pl/zmywarka-gastronomiczna - to bardzo dobry przykład tego typu produktów,

    • zamawianie produktów,

    • dbanie o wyposażenie,

    • magazynowanie produktów,


    Są to najważniejsze zadania, jakie stoją przed właścicielem lokalu gastronomicznego. Do jego obowiązków należy również opłacanie rachunków, rekrutowanie i szkolenie pracowników, organizowanie oraz nadzorowanie pracy zespołu, a także regularne sprawdzanie stanu technicznego urządzeń i sprzętów.


    Jakie są zasady organizacji pracy w gastronomii?


    Jedna z najważniejszych zasad w gastronomii dotyczy właściwego zorganizowania stanowiska roboczego, czyli przestrzeni, w której zespół realizuje swoje obowiązki, np. przygotowuje posiłki, wydaje dania lub obsługuje klientów. Należy je dostosować do wielkości oraz rodzaju wykonywanych na nim zadań, aby pracownik mógł swobodnie się przemieszczać. Warto także zadbać o odpowiednią przestrzeń komunikacyjną między poszczególnymi stanowiskami.


    Niezwykle istotną zasadą organizacji pracy w lokalach gastronomicznych jest regularne dbanie o czystość wszystkich maszyn i urządzeń, jak również sprawdzanie ich stanu technicznego. Niedopuszczalne jest korzystanie z wadliwych sprzętów. Zmywarka przemysłowa czy wielofunkcyjne roboty powinny być sprawne i odpowiednio zabezpieczone przed uszkodzeniem czy zwarciem.


    Częstym powodem wypadków przy pracy w gastronomii jest luźno zwisający fartuch, obluzowane uchwyty naczyń kuchennych, a także brak osłon wirujących oraz ostrych części maszyn.


    Praktyczne wyposażenie gastronomii


    Obecnie na rynku dostępne są specjalne urządzenia i akcesoria kuchenne, które znacząco usprawniają obsługę gości. Są one nowoczesne, wygodne i niezwykle praktyczne. Należą do nich:



    • zmywarka gastronomiczna - wyróżnia się krótkim cyklem mycia, ogromną pojemnością, dużą mocą i wydajnością, a także bezpieczeństwem użytkowania,

    • mikser gastronomiczny - służy do przygotowywania sosów i zup oraz wyrabiania ciast i blendowania składników,

    • ekspres do kawy - dostępne są modele manualne oraz automatyczne,

    • piec do pizzy - rotacyjny, taśmowy, jednokomorowe, dwukomorowe,

    • maszyna do mięsa - umożliwia szybką, bezpieczną i wygodną obróbkę różnego rodzaju mięs,

    • krajalnica do warzyw - skraca czas szatkowania.


    Są to urządzenia, bez których współczesna gastronomia nie może się obejść. Służą one zwiększaniu efektywności pracy oraz skróceniu powtarzalnych procesów. Dzięki temu rośnie zadowolenie klientów, którzy chętniej odwiedzają lokal.


    Zmywarka gastronomiczna - jak wybrać?


    Zmywarka przemysłowa jest profesjonalnym urządzeniem, które znacząco różni się od tradycyjnych modeli będących wyposażeniem niemal każdej domowej kuchni. Stanowi nieocenioną pomoc w lokalach gastronomicznych, usprawniając zmywanie dużej ilości naczyń oraz zastępując w tej czasochłonnej czynności pracownika. Powinna spełniać standardy BHB, a także cechować się doskonałą wydajnością oraz krótkim cyklem mycia.


    W restauracji, hotelu czy barze idealnie sprawdzi się zmywarka gastronomiczna, która posiada:



    • pompę odpływu,

    • pompę wspomagającą płukanie,

    • wbudowane dozowniki płynów,

    • możliwość podłączenia pod zasilanie 400 V.


    Tego rodzaju urządzenie pozwala zaoszczędzić czas, energię oraz pieniądze. Warto także zwrócić uwagę na twardość wody, ponieważ większość modeli nie jest wyposażona w specjalne uzdatniacze, które zapobiegają zakamienieniu zmywarki. W takim przypadku konieczne jest zamontowanie filtrów.





    Artykuł sponsorowany

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".