• Wyświetleń: 546
    • Dodano: 2021-01-07 / 13:31
    • Komentarzy: 0
    • Artykuł sponsorowany

    Lawenda - to warto o niej wiedzieć

    Lawenda - to warto o niej wiedzieć
    Lawenda to roślina z rodziny jasnotowatych. Jest wiecznie zieloną krzewinką, która roztacza wokół siebie bardzo aromatyczny, intensywny zapach, dzięki któremu świetnie odstrasza komary. Roślina dorasta nawet do 1 metra wysokości, jest też silnie rozgałęziona, a prosto wznosząca się łodyga jest zdrewniała u dołu. Rośliny nadają się zarówno do uprawy w pojemnikach, jak i na rabatach. Lawenda jest łatwa do pielęgnacji oraz idealna do małych ogrodów, a niektóre jej odmiany mają zastosowanie także w lecznictwie. W zależności od odmiany kwitnie od lipca nawet do października.

    Jeśli szukasz odpowiednio kiełkujących Nasion Lawendy to sprawdź tutaj. Sklep

    Lawenda i najpopularniejsze odmiany

    Jest to roślina o wzniesionym i krzaczastym pokroju. Niektóre gatunki, np. lawenda francuska dorastają nawet do 1 metra wysokości. Kwiaty występujące w różnych odcieniach fioletu oraz niebieskiego, są drobne, rurkowate, zebrane w kłosowate kwiatostany i wydzielają intensywny, przyjemny aromat. Liście są drobne, srebrzystoszare i owłosione. Do najpopularniejszych gatunków uprawianych w Polsce należą:

    - Lawenda szerokolistna (lavandula latifolia) - jest to wieloletnia roślina, która osiąga wysokość od 50 do 70 cm. Ma szersze liście niż jej wąskolistna kuzynka. Jej fioletowe kwiaty kwitną w lipcu oraz sierpniu. Jest ceniona ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych. Wykazuje umiarkowaną mrozoodporność, wykorzystywana jako roślina ozdobna i lecznicza.
    - Lawenda wąskolistna (lavandula augustifolia) - bardzo popularny gatunek lawendy, o wysokości od 40 do 60 cm. Ma wąskie, lancetowate liście, a jej niebiesko-fioletowe kwiaty zakwitają w lipcu i sierpniu. Kwiaty i liście wykorzystywane są do produkcji zapachowych saszetek do szafy, służących do odstraszania moli. Często spotykana również pod nazwą lawenda lekarska.
    - Lawenda francuska (lavandula stoechas) -pachnąca bylina dorastająca do 100 cm, o kwiatach w kolorze śliwkowym, tworzące dosyć charakterystyczne "beczułkowate" kwiatostany. Jest odmianą typowo ozdobną, powtórnie zakwita na jesieni.

    Wymagania klimatyczne i glebowe lawendy

    Gleba pod uprawę lawendy powinna być lekka, przepuszczalna, najlepiej wapienna albo piaszczysta. Podłoże nie powinno być zbyt wilgotne, raczej umiarkowanie suche i niezbyt żyzne, o odczynie obojętnym do zasadowego. Najlepiej rośnie na stanowiskach nasłonecznionych, ciepłych lub gorących. Zbyt morka gleba w ogrodzie jest dla niej sporym zagrożeniem, dlatego trzeba tego unikać.

    Sadzenie i pielęgnacja lawendy

    Lawenda rozmnaża się przez sadzonki, które sadzimy w rozstawie 30-40 cm. Najlepszym momentem do sadzenia lawendy jest wiosna lub późne lato/jesień. Roślina ta ma średnie wymagania pokarmowe i jest bardzo łatwa w uprawie, dlatego szczególnie polecana nawet dla amatorów. Wymaga skąpego podlewania. Jesienią lawendę można odmładzać, wykonując silne przecięcie i uzyskanie dzięki temu nowego pędu, który bardzo szybko się ukorzeni. Roślina jest umiarkowanie mrozoodporna i na zimę zalecane jest stosowanie osłon. Nie potrzebuje zbyt obfitego nawożenia.

    Jeśli lawendę uprawiamy w doniczkach to zwróćmy uwagę na wybór odpowiedniego pojemnika. Powinien on być wyposażony w otwory, które służą do odprowadzania nadmiaru wody, bo jak pamiętamy lawenda nie znosi wilgoci. W doniczce powinna znaleźć się warstwa drenażu oraz przepuszczalne podłoże.

    Zastosowanie lawendy

    Lawenda to zarówno roślina ozdobna, jak i mająca zastosowanie w lecznictwie, przemyśle kosmetycznym oraz w kuchni. Można uprawiać ją w pojemnikach na balkonie i tarasie, a także sadzić na rabatach bylinowych i stepowych oraz w ogrodach skalnych. Roztacza wokół siebie intensywny, ale bardzo przyjemny zapach, która działa odstraszająco na komary. Kwiaty oraz liście lawendy wąskolistnej wykorzystywane są do tzw. "woreczków zapachowych", które działają odstraszająco na mole i w tym celu wiesza się je w szafie. W przemyśle kosmetycznym używana jest do produkcji olejku lawendowego oraz do wytwarzania lak, którymi barwi się ceramikę i porcelanę. Produkowany z niej olejek lawendowy może być stosowany do inhalacji. Może być również wykorzystywana jako dodatek do potraw.

    Artykuł sponsorowany

    reklama

    Napisz co o tym myślisz!

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".