• Autor: Aga_Ko
    • Wyświetleń: 1103
    • Dodano: 2020-11-30 / 06:53
    • Komentarzy: 0

    Studenci Politechniki Opolskiej wydali książkę kucharską. Znajdziemy tam wszystkie smaki świata

    (Fot. PO.opole.pl )

    Studenci Politechniki Opolskiej opracowali książkę kucharską, w której zawarli przepisy ze swoich rodzinnych stron. Potrawy znajdujące się w książce do tej pory mogliśmy spotkać na Międzynarodowym Dniu Gotowania.


    Listopad na Politechnice Opolskiej od lat jest gorący pod względem aktywności kulinarnych. Również w dobie pandemii koronawirusa udało się ukończyć kulinarne dzieło jakim niewątpliwie jest pierwsza w historii uczelni książka kucharska.

    Jej autorzy podkreślają, że to zbiór przepisów na potrawy, które do tej pory można było skosztować w ramach Międzynarodowego Dnia Gotowania, które w tym roku odbywa się wyjątkowo w wersji on-line.

    Nazwa książki kucharskiej "Smaki świata z Politechniką Opolską" nie jest przypadkowa. Tworzona jest przez studentów oraz pracowników uczelni, którzy swoje korzenie mają w różnych zakątkach naszego globu. W środku znajdziemy przepisy m.in na Słynne hiszpańskie GAZPACHO, czyli chłodnik pomidorowy, hiszpańskie krokiety z szynką lub tureckie faszerowane bakłażany.

    - Stanowi zbiór przepisów na potrawy, które na przestrzeni lat pojawiły się na stołach w ramach Międzynarodowego Dnia Gotowania. Z jej pomocą każdy może udać się w kulinarną podróż dookoła świata, zwłaszcza teraz, kiedy podróżowanie jest utrudnione przez wirusa - zachęca Marta Dębowska z Działu Współpracy Międzynarodowej Politechniki Opolskiej.

    - Ucząc się nowej rzeczywistości, podążając za trendem wydarzeń w trybie on-line, postanowiliśmy nie tylko opublikować książkę, ale też zorganizować Wirtualny Tydzień Gotowania. W jego ramach na facebookowym fanpage'u Działu Współpracy Międzynarodowej codziennie do początku grudnia będą publikowane przepisy na narodowe potrawy tegorocznych studentów programu Erasmus+. Pojawią się też ich opinie na temat kuchni polskiej, tego co najbardziej przypadło do gustu ich kubkom smakowym - zapowiada Marta Dębowska.

    Tam także dostępna jest wersja elektroniczna książki kucharskiej. - To efekt współpracy nie tylko ze studentami, ale też z Instytutem Konfucjusza, kołami naukowymi MENTOR PO i SKN ŻUBR, radiem EMITER, stołówką STREFA - wylicza Marta Dębowska.

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".