• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 227
    • Dodano: 2025-12-11 / 21:35
    • Komentarzy: 0

    Nowe certyfikaty "Opolskie ze smakiem". Kolejne firmy dołączają do regionalnej inicjatywy

    (Fot. Województwo Opolskie)

    Jedenaście nowych podmiotów dołączyło do programu "Opolskie ze smakiem", który promuje lokalne produkty i wspiera regionalnych wytwórców. Certyfikaty wręczono podczas spotkania w Mosznej.

    Inicjatywa "Opolskie ze smakiem" konsekwentnie się rozrasta, a grono producentów i restauratorów prezentujących regionalne wyroby stale się powiększa. Obecnie certyfikat posiada 83 przedsiębiorców, a podczas spotkania w Mosznej dołączyło kolejnych jedenaście. Jak podkreślił członek zarządu województwa Robert Węgrzyn, to efekt rosnącego zainteresowania lokalną kuchnią. - Dzisiaj poszerzyło się grono osób, które dbają o opolskie smaki. Nie mam co do tego wątpliwości, że nasza kuchnia na mapie całej Polski jest wyjątkowa. Te smaki przyciągają także turystów - mówił.

    Nowe certyfikaty otrzymali: Magda Respondek Delikatesy Mięsne z Opola, Zielone Gospodarstwo z Krzywiczyn, Miody Gór Opawskich z Dobieszowa, RHD Damian Morcinek z Rzędowic, AhSer Serowarnia z Namysłowa, Wiejska Manufaktura z Niezdrowic, Pokińscy - miody z rodzinnej pasieki z Luboszyc, Agroturystyka Stary Młyn z Obrowca, RHD Sebastian Prochota z Jasieni, Dom Charbielin oraz Restauracja 1313 z Zamku Niemodlin.

    Przedstawiciele restauracji 1313 zwrócili uwagę na znaczenie lokalnych tradycji rybnych. - Nasza restauracja słynie przede wszystkim z niemodlińskiego karpia oraz pstrąga poliwodzkiego. Te wszystkie przepyszne lokalne dania przyrządza dla nas nasz kucharz Daniel. A warto wspomnieć, że słyniemy z karpia i pstrąga, ponieważ zamek utrzymywał się wcześniej z takich hodowli, a my staramy się podtrzymać tę tradycję - mówili Sabina Trocha i Daniel Szymański.

    Swoje doświadczenia przedstawili też twórcy Serowarni AhSer z Namysłowa. Podkreślili szeroką ofertę serów oraz osiągnięcia zdobywane również poza krajem. - Robimy naturalne, rzemieślnicze sery, głównie z mleka krowiego dojrzewające, wędzone, podpuszczkowe, parzone. Gama naszych produktów jest bardzo szeroka. Możemy pochwalić się sukcesami nawet poza granicami naszego kraju, we Francji zdobyliśmy dwa złote medale, a nasze produkty doceniane są również w innych miejscach na świecie - wskazywali Anna i Radek Smreczakowie.

    Do inicjatywy należy także Kozia Ferma Wysoka. Jej właścicielka podkreśla znaczenie jakości surowca i odpowiedzialnej produkcji. - Mam szczęście należeć do grupy Opolskie ze smakiem. Prowadzę gospodarstwo rolne nastawione na produkcję mleczną. Mamy dość duże stado kóz rasy saaneńskiej, z której wywodzi się wspaniałe, czyste, nieskazitelne mleko, z którego wyrabiam sery. Mottem naszego gospodarstwa jest "zdrowie zaczyna się tam, gdzie początek ma nasze mleko" - tłumaczyła Aneta Pająk.

    Program "Opolskie ze smakiem" łączy lokalnych producentów i promuje asortyment oparty na tradycji regionu. Tegoroczne certyfikaty pokazują, że projekt umacnia się i przyciąga kolejne firmy stawiające na regionalne receptury i jakość produktów.
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    ,
    reklama

    Najczęściej czytane

    Powiązane materiały

    Polub nas!

    Chmura tagów

    Ogłoszenia