- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 227
- Dodano: 2025-12-11 / 21:35
- Komentarzy: 0
Nowe certyfikaty "Opolskie ze smakiem". Kolejne firmy dołączają do regionalnej inicjatywy
(Fot. Województwo Opolskie)
Jedenaście nowych podmiotów dołączyło do programu "Opolskie ze smakiem", który promuje lokalne produkty i wspiera regionalnych wytwórców. Certyfikaty wręczono podczas spotkania w Mosznej.
Inicjatywa "Opolskie ze smakiem" konsekwentnie się rozrasta, a grono producentów i restauratorów prezentujących regionalne wyroby stale się powiększa. Obecnie certyfikat posiada 83 przedsiębiorców, a podczas spotkania w Mosznej dołączyło kolejnych jedenaście. Jak podkreślił członek zarządu województwa Robert Węgrzyn, to efekt rosnącego zainteresowania lokalną kuchnią. - Dzisiaj poszerzyło się grono osób, które dbają o opolskie smaki. Nie mam co do tego wątpliwości, że nasza kuchnia na mapie całej Polski jest wyjątkowa. Te smaki przyciągają także turystów - mówił.
Nowe certyfikaty otrzymali: Magda Respondek Delikatesy Mięsne z Opola, Zielone Gospodarstwo z Krzywiczyn, Miody Gór Opawskich z Dobieszowa, RHD Damian Morcinek z Rzędowic, AhSer Serowarnia z Namysłowa, Wiejska Manufaktura z Niezdrowic, Pokińscy - miody z rodzinnej pasieki z Luboszyc, Agroturystyka Stary Młyn z Obrowca, RHD Sebastian Prochota z Jasieni, Dom Charbielin oraz Restauracja 1313 z Zamku Niemodlin.
Przedstawiciele restauracji 1313 zwrócili uwagę na znaczenie lokalnych tradycji rybnych. - Nasza restauracja słynie przede wszystkim z niemodlińskiego karpia oraz pstrąga poliwodzkiego. Te wszystkie przepyszne lokalne dania przyrządza dla nas nasz kucharz Daniel. A warto wspomnieć, że słyniemy z karpia i pstrąga, ponieważ zamek utrzymywał się wcześniej z takich hodowli, a my staramy się podtrzymać tę tradycję - mówili Sabina Trocha i Daniel Szymański.
Swoje doświadczenia przedstawili też twórcy Serowarni AhSer z Namysłowa. Podkreślili szeroką ofertę serów oraz osiągnięcia zdobywane również poza krajem. - Robimy naturalne, rzemieślnicze sery, głównie z mleka krowiego dojrzewające, wędzone, podpuszczkowe, parzone. Gama naszych produktów jest bardzo szeroka. Możemy pochwalić się sukcesami nawet poza granicami naszego kraju, we Francji zdobyliśmy dwa złote medale, a nasze produkty doceniane są również w innych miejscach na świecie - wskazywali Anna i Radek Smreczakowie.
Do inicjatywy należy także Kozia Ferma Wysoka. Jej właścicielka podkreśla znaczenie jakości surowca i odpowiedzialnej produkcji. - Mam szczęście należeć do grupy Opolskie ze smakiem. Prowadzę gospodarstwo rolne nastawione na produkcję mleczną. Mamy dość duże stado kóz rasy saaneńskiej, z której wywodzi się wspaniałe, czyste, nieskazitelne mleko, z którego wyrabiam sery. Mottem naszego gospodarstwa jest "zdrowie zaczyna się tam, gdzie początek ma nasze mleko" - tłumaczyła Aneta Pająk.
Program "Opolskie ze smakiem" łączy lokalnych producentów i promuje asortyment oparty na tradycji regionu. Tegoroczne certyfikaty pokazują, że projekt umacnia się i przyciąga kolejne firmy stawiające na regionalne receptury i jakość produktów.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.