- Szkolenie obejmowało takie aspekty, jak: odpowiednie realizowanie zakupów, przechowywanie produktów bezglutenowych w separacji od pozostałych, przygotowywanie i podawanie posiłków bezglutenowych pacjentom - wylicza Grażyna Jagielczuk, kierownik Działu Żywienia w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Opolu.
W szkoleniu wzięli udział pracownicy USK zaangażowani w przygotowywanie i wydawanie posiłków: magazynierzy, kucharze, pomoce kuchenne, dietetycy oraz personel oddziałów, który wydaje posiłki pacjentom.
Zdobyta przez pracowników wiedza została zweryfikowana przez organizatorów szkolenia. W efekcie Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Opolu uzyskał certyfikat "Szpitala przyjaznego osobom na diecie bezglutenowej", a pracownicy, których wiedza została sprawdzona testem - certyfikaty imienne.
- Po szkoleniu omówiliśmy ponownie zasady przygotowywania i wydawania posiłków bezglutenowych w naszym szpitalu: wskazaliśmy specjalne stanowiska do przechowywania produktów stosowanych w tej diecie, w kuchni wydzieliliśmy stanowisko, narzędzia i naczynia do przygotowywania takich posiłków, także pracownicy wydający posiłki mają wydzielone naczynia do transportowania potraw z kuchni na oddziały. Wszystko to, po to, żeby ograniczyć ryzyko zanieczyszczenia składników i potraw glutenem - wyjaśnia dietetyczka Michalina Arentewicz.
Naczelna pielęgniarka Maria Grzeczna, która sprawuje nadzór nad żywieniem w USK w Opolu, podkreśla, że dieta bezglutenowa nie jest w szpitalu nowością, a pacjenci, chorujący na celiakię czy inne choroby glutenozależne, także wcześniej mieli zapewnione odpowiednie żywienie.
- Udział w szkoleniu i uzyskanie certyfikatu to dowód na to, że nasz zespół nieustannie aktualizuje wiedzę o specjalistycznych dietach - mówi Maria Grzeczna. - Leczymy pacjentów z różnego rodzaju chorobami, a w zależności od schorzenia zapewniamy im dostosowaną opiekę żywieniową, która jest elementem terapii - wskazuje naczelna pielęgniarka.
Od listopada 2023 roku USK w Opolu uczestniczy w pilotażowym programie "Dobry posiłek w szpitalu". Dodatkowe finansowanie z NFZ pozwala na zapewnienie pacjentom bardziej zróżnicowanych posiłków oraz konsultacji dietetycznych.
czajka majka: Napisała postów [1], status [żółtodziób]
Oj oj należy panią kierowniczkę wysłać na szkolenie ! wg HACCP: - kolory desek ! przeznaczenie: żółta do surowego drobiu, brązowa do wędlin i gotowanych mięs, niebieska do surowych ryb i owoców morza, czerwona do surowych mięs ... - gotowane jaja i ? a tam decha niebieska ? stanowiska pomieszane ! - nakrycie głowy nad kotłem ? z zupą ? - zegarek to też biżuteria ! ...niezły tam macie b...del siostry ! Żeby się chwalić trzeba mieć się czym się chwalić !