W Odrze żyje ok. 50 gatunków ryb. To m.in. okonie, bolenie, sandacze, sumy i szczupaki. W związku z katastrofą ekologiczną, która nastąpiła w lipcu 2022 roku, zakazano ich jedzenia. Wysokie temperatury, niski poziom wody i rosnące stężenie soli doprowadziły do masowego śnięcia ryb - do 10 sierpnia 2022 roku wyłowiono ich co najmniej 9 ton. Ofiarami zanieczyszczonej Odry (m.in. mezytylenem) padły także bobry, małże i ptaki wodne.
Czy ryby z Odry można jeść? Zalecenia 2024
Na początku 2024 roku Polski Związek Wędkarski poinformował, że wygasła uchwała zakazująca zabierania ryb z Odry (wcześniej obowiązywała zasada "złów i wypuść"). W związku z tym od 1 stycznia bieżącego roku w świetle prawa można normalnie łowić i zabierać ryby z tej rzeki.
Jak podaje Rzeczpospolita, w połowie lutego w śluzie Kanału Gliwickiego znowu ujawniono śnięte ryby. To właśnie w tym miejscu 2 lata temu rozpoczęła się katastrofa ekologiczna, spowodowana przez przemysł (w głównej mierze górnictwo).
Jeśli chcesz włączyć ryby do swojej regularnej diety, lepiej łów te z czystych zbiorników wodnych i wybieraj świeże mięso z zaufanych źródeł, np. ze sklepów rybnych. Zwracaj uwagę na to, czy producent podaje miejsce połowu.
Dlaczego warto jeść ryby?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca jeść ryby dwa razy w tygodniu (w tym raz tłuste ryby morskie). Wynika to z ich wartości odżywczych różniących się względem mięsa ssaków. Ryby stanowią bogate źródło niezbędnych aminokwasów białkowych, które są niezbędne do budowy oraz regeneracji tkanek.
Ryby zawierają również kwasy omega-3, w tym kwas DHA, który wspiera funkcjonowanie układu nerwowego człowieka. Spożywając ryby, dostarczasz swojemu organizmowi liczne witaminy i składniki mineralne, m.in.:
·witaminę A,
·witaminy z grupy B,
·witaminę D,
·jod;
W rybach znajduje się także kolagen, czyli białko strukturalne, które tworzy tkankę łączną w organizmie. Wzmacnia kości i chrząstki, wspiera prawidłowe funkcjonowanie stawów, a także pozwala na dłużej zachowywać jędrność oraz elastyczność skóry.
Rozważ suplementację przy ograniczonym spożyciu ryb
Spełnienie zaleceń żywieniowych WHO w zakresie spożycia ryb nie jest możliwe dla każdego. Z tego powodu wiele osób w Polsce decyduje się na suplementację kwasów omega-3, by wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie swojego organizmu. Na podobnej zasadzie warto rozważyć także przyjmowanie preparatów z kolagenem.
Wybierając kolagen w tabletkach, możesz poprawić wchłanianie białka strukturalnego w swoim organizmie. Kolagen hydrolizowany charakteryzuje się znacznie mniejszymi cząsteczkami względem kolagenu naturalnego, jaki zawiera mięso ryb. Różnica wynosi aż 1000 Daltonów do 100 000-300 000 Daltonów. Dzięki temu kolagen hydrolizowany zapewnia większą biodostępność, co znajduje odzwierciedlenie w kondycji Twoich stawów, kości oraz skóry.
Czy można jeść ryby z Odry? Podsumowanie 2024
Choć od początku 2024 roku dopuszczono łowienie i zabieranie ryb z Odry, nie ma jednoznacznych dowodów, że ich spożywanie jest bezpieczne dla zdrowia. Rzeka nadal jest narażona na zanieczyszczenia przemysłowe i nie ukończono jej systemu monitorowania, przez co nie można na bieżąco ostrzegać o ewentualnych skażeniach.
Polpha: Napisał postów [9577], status [VIP]
najlepsze są świeże z puszki