• Autor: News4media
    • Wyświetleń: 2513
    • Dodano: 2022-04-27 / 18:29
    • Komentarzy: 0

    Ze sklepowych półek znikają słodycze. Dlaczego?

    (Fot. GIS )

    Producent 2 produktów poinformował głównego inspektora sanitarnego o użyciu czekolady mlecznej zamiast gorzkiej. Alergen w postaci mleka może być niebezpieczny dla zdrowia.

    Chodzi o mieszankę prażonych orzechów i żurawiny w czekoladzie Gourmet Finest Cuisine. W trakcie produkcji - zamiast gorzką czekoladą - słodycze zostały pokryte czekoladą z dodatkiem mleka, co może powodować reakcje alergiczne, choć nie wynika to z informacji podanych na opakowaniu. Dystrybutorem wadliwego produktu są sklepy Aldi, które do sprawy odniosły się również w odrębnym komunikacie.

    "Będąc w posiadaniu rzeczonej przekąski, należy zweryfikować podanej poniżej informacje. Jeśli każda z nich pokrywa się z zamieszczonymi na naszym zakupie, należy niezwłocznie zwrócić do w najbliższym sklepie Aldi do 31. 05. 2022 r. Pieniądze zostaną zwrócone nawet w przypadku braku paragonu.

    Szczegółowe informacje dotyczące mieszanki:Produkt: GOURMET FINEST CUISINE, Mieszanka prażonych orzechów pekan, prażonych i solonych migdałów oraz słodzonej, suszonej żurawiny w czekoladzie gorzkiejData minimalnej trwałości: 24.08.2022 oraz 05.09.2022Numer partii: 05PA02208Producent: Bösch Boden Spies Import GmbHDystrybutor w Polsce: Aldi Sp. z o.o., ul. Murckowska 16, 40-265 Katowice".

















    Dodatkowe informacjeGłówny inspektor sanitarny zapewnia, że proces wycofywania produktu ze sprzedaży jest kontrolowany przez GIS. Z kolei właściciel sklepów Aldi wyjaśnia, że pozostałe produkty marki są pełnowartościowe i całkowicie bezpieczne."Informujemy, że w ramach ochrony prewencyjnej konsumentów wycofaliśmy już ze sprzedaży ww. artykuł. Jednocześnie zapewniamy, że zaistniała sytuacja nie dotyczy innych artykułów marki GOURMET FINEST CUISINE oraz pozostałych produktów producenta BÖSCH BODEN SPIES IMPORT GMBH" - czytamy w komunikacie.Konsumenci, którzy mają dodatkowe pytania, mogą kontaktować się telefonicznie z głównym inspektoratem sanitarnym pod nr. telefonu +48 22 34 53 300 czynnym w dni robocze w godz. 8:15-16:15. Pracownicy GIS udzielą wszelkich informacji.
    News4Media/fot. iStock
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".