• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 2349
    • Dodano: 2021-12-04 / 14:18
    • Komentarzy: 3

    Przepis na świąteczne pierniczki. Warto przyrządzić je już teraz

    Nie masz pomysłu na kreatywne spędzenie jesiennego weekendu? To dobry moment, aby zawczasu przygotować pierniczki na Boże Narodzenie. Jeśli wykonasz je teraz, do świąt nabiorą miękkości i wyjątkowego smaku.

    Unoszący się w powietrzu aromat przypraw korzennych u wielu z nas wywoła wspomnienie magicznej atmosfery Bożego Narodzenia. Choć do świąt pozostał jeszcze ponad miesiąc, już teraz razem z bliskimi możesz zająć się przyrządzaniem pierniczków. Upieczone w listopadzie, doskonale sprawdzą się jako ozdoby choinkowe. Zamknięte w szczelnym opakowaniu nabiorą miękkości i wyrazistego smaku, aby rozkoszować podniebienia twoich gości. Mamy dla ciebie łatwy przepis, dzięki któremu ciasteczka możesz przyrządzić wspólnie z dziećmi.

    Składniki:

    - pięć szklanek mąki pszennej
    - 180 gramów masła
    - 150 mililitrów płynnego miodu
    - szklanka cukru pudru
    - dwie łyżeczki sody oczyszczonej
    - dwa jajka
    - otarta skórka pomarańczy
    - dwie łyżki przyprawy korzennej do piernika
    - dwie łyżki cynamonu.

    Przygotowanie:

    1. Przesianą przez sito mąkę, sodę oczyszczoną, skórkę pomarańczy i przyprawy należy wymieszać w wysokim naczyniu.

    2. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier puder. Mieszamy do momentu powstania jednolitej masy, którą po wystudzeniu przelewamy do wcześniej przygotowanej, sypkiej mieszanki.

    3. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie klejące, należy dosypać odrobinę mąki. Do zbyt twardego dolewamy miodu.

    4. Przygotowaną masę wałkujemy na grubość ok 3 milimetrów, podsypując blat lub stolnicę niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinamy wzorki, używając do tego świątecznych wykrawaczy. Jeśli nie dysponujemy foremkami, można użyć do tego celu np. brzegów szklanki.

    5. Przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180 st. C.

    6. Dekorację pierniczków należy odłożyć na kilka dni przed ich podaniem. Poniżej przepis na klasyczny lukier, którym możemy polać nasze ciasteczka. W marketach bez problemu kupimy również jadalne pisaki i inne ozdoby, za pomocą których możemy tworzyć na wypiekach fantazyjne wzory.

    Przepis na lukier:

    3 łyżki soku z cytryny lub wody wymieszać w rondelku z 10 łyżkami cukru pudru i na niewielkim ogniu rozcierać aż składniki połączą się i osiągną konsystencję budyniu. Ciepły lukier nakładamy na ciasteczka i czekamy aż zastygnie.

    News4Media/ fot. iStock
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2021-12-04 19:46:33 [37.249.129.*] id:1627236  
    przemo_opole: Napisał postów [285], status [maniak] Reputacja
    Bardzo biedna ta receptura. Pozwolę sobie jutro wrzucić przepis, którego używam od 20 lat i jest na pewno znacznie lepszy.

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [2]
    2021-12-05 20:23:40 [89.67.142.*] id:1627281  
    wojtasoks: Napisał postów [10984], status [VIP] Reputacja
    W prostocie siła właśnie :)
    2021-12-05 22:37:41 [37.249.129.*] id:1627293  
    przemo_opole: Napisał postów [285], status [maniak] Reputacja
    Z tą prostotą to nie zawsze tak jest, jak piszesz. Podaję przepis. Składniki: Mąka tortowa 1 kg Kakako - 3 łyżki Cukier 350 g Masło 250 g Miód 400g Soda oczyszczona 4 łyżeczki Śmietana 18% - 1 duży kubekm(ok. 300g) 8 żółtek, 3 białka Przyprawa do piernika - 50g (dobra przyprawa jest obecnie tylko jedna - Kotanyi) Cynamon - 2 łyżeczki Kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki Kardamon - 1/2 łyżeczki Pieprz czarny mielony - 1.2 łyżeczki Wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao. Śmietanę o temperaturze pokojowej łączymy z sodą i pozostawiamy ok. 20 min, aż mniej więcej podwoi objętość. Podgrzewamy miód, dodajemy masło a następnie wszystkie przyprawy, mieszamy dokładnie i pozostawiamy do ostygnięcia (nie musi być całkiem zimne) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtka ciągle mieszając. Niezależnie od posiadanego sprzętu, łączenie przebiega podobnie. Wystarczy ręczni mikser ze "świderkami". oczywiście prościej jest zrobić to hakiem robota planetarnego. Do mąki z kakao dodajemy po kolei wszystkie składniki i mieszamy powoli aż do całkowitego połączenia. Ciasto będzie dość rzadkie. Pakujemy do miski, nakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce na co najmniej dobę, lepiej na kilka. Przed wałkowaniem ciasto musi się nieco ocieplić. Wałkujemy na 3-5 mm, lekko podsypując mąką. Wykrawamy wzorki i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8 - 10 min. w temp. 160 C bez nawiewu (grzałki góra/dół). Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości wykrojonych pierników i piekarnika. Pierniki mają być miękkie po upieczeniu. Potem stwardnieją, by po jakimś czasie znowu zmięknąć. Po całkowitym ochłodzeniu pierniki maczamy w lukrze albo czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej i połączonej z odpowiednią ilością śmietany 30% (ja to robię tak, że od spodu nadziewam piernika na mały widelczyk i zamaczam w lukrze lub czekoladzie). Po całkowitym zastygnięciu lukru lub czekolady przechowujemy najlepiej w metalowych, szczelnie zamkniętych puszkach. Można oczywiście zdobić, jak ktoś ma chęci i talent.