• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 10821
    • Dodano: 2021-11-14 / 09:30
    • Komentarzy: 4

    Cytryna, jabłko, banan. Jak wykorzystać ich skórki pozostałe po obieraniu?

    Używasz w swojej kuchni świeżych owoców? Nie musisz wyrzucać do kosza resztek po ich obieraniu. Istnieje kilka sposobów na ich dalsze użycie. Podpowiadamy, jak łatwo i szybko przerobić naturalne odpady i wykorzystać je w domu.

    Cytryna

    Zamrożoną skórkę cytryny możesz zetrzeć na drobnych oczkach i dodawać do potraw, koktajli, ciast i przetworów, wzmacniając w ten sposób ich aromat.

    Pokrojoną w niewielkie kawałki zamroź w foremkach razem z wodą, aby powstały aromatyzowane kostki lodu.

    W szklanym naczyniu zalej skórki cytryny octem i pozostaw mieszankę w zamknięciu na dwa tygodnie, raz dziennie mieszając. Po upływie wskazanego czasu przelej przez sito, a uzyskasz naturalny środek czyszczący, którym bez problemu wyczyścisz m.in. urządzenia sanitarne w swoim domu.

    Zaraz po obieraniu możesz użyć skórek bezpośrednio do czyszczenia kamienia i elementów, z których chcesz wywabić brzydki zapach. Zawarty w cytrynie kwas poradzi sobie z najtrudniejszymi zabrudzeniami.

    Z wysuszonych, cytrynowych odpadów możesz zrobić zapachowe saszetki do szafy. Wystarczy ułożyć skórki na blasze i ustawić w piekarniku temperaturę maks. 100 st. C., a następnie lekko uchylonymi drzwiczkami suszyć je do uzyskania pożądanego efektu. Wkłady do szafy można stworzyć zawijając już wysuszone skórki np. w lniane woreczki.

    Jabłko

    Skórki pozostałe po obieraniu jabłek i gniazda nasienne doskonale sprawdzą się do przygotowania jesiennej, rozgrzewającej mieszanki. Musisz jedynie zagotować je w garnuszku razem z dwiema szklankami wody, czarną herbatą, płaską łyżeczką cynamonu i łyżką miodu. Po 15 minutach podgrzewania na wolnym ogniu przelej do ulubionego kubka i wypij.

    Kompot z jabłkowych odpadów przygotujesz w równie prosty sposób. Wystarczy, że przez ok. pół godziny będziesz gotować skórki z dodatkiem wody (musi zakrywać wsad). Pod koniec dosłodź mieszankę miodem, zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi i dodaj łyżeczkę mielonego cynamonu.

    Możesz wykorzystać skóry i gniazda nasienne jabłek do wykonania aromatyzowanego octu. Podobnie jak w przypadku cytryny, zamknij mieszankę w szklanym naczyniu na dwa lub trzy tygodnie, od czasu do czasu potrząsając nią. Po upływie tego czasu przelej ocet jabłkowy do czystej butelki i dodawaj do sałatek, mięs, sosów czy marynowania. Taka mieszanka sprawdzi się również w sprzątaniu i dezynfekcji łazienki.

    Skórki jabłka warto przechowywać również w zamrażarce, aby w każdej chwili móc wykorzystać je np. do przyrządzenia koktajlu czy aromatycznego napoju.

    Banan

    Bogactwo witamin i minerałów zawartych w skórkach banana sprawia, że wato wykorzystać je jako naturalny kosmetyk poprawiający wygląd i kondycję skóry. Możesz robić z nich okłady, lub zmiksować na papkę i nałożyć na twarz tak, jak maseczkę.

    Odpady po bananie sprawdzą się również do przywrócenia skórzanym butom blasku. Pocierając wewnętrzną stroną skórki wyczyścisz zabrudzenia z obuwia i nadasz im blasku. Po zakończeniu zabiegu przetrzyj je delikatną ściereczką, np. z mikrofibry.

    Zblendowane pozostałości po bananie z powodzeniem wyczyszczą twoją biżuterię. Naturalny mus w połączeniu z miękką ściereczką usuną z niej zabrudzenia, przywracając dawny połysk.

    Aby twoje rośliny kwitły długo i obficie, możesz przygotować naturalny nawóz ze skórek tego egzotycznego owocu. Zalej skórki banana wrzątkiem i pozostaw w zamkniętym słoiku na kilka godzin. Po wystudzeniu przelej przez sito i wykorzystaj mieszankę do podlewania kwiatów.

    News4Media/ fot. iStock
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2021-11-16 01:10:47 [5.184.201.*] id:1625703  
    liberty: Napisał postów [5282], status [Szycha] Reputacja
    Kto obiera jabłka ?! Chyba tylko babiny bez zębów...

    Nick:
    Treść:
    2021-11-14 16:51:38 [89.67.3.*] id:1625630  
    DonPedro69: Napisał postów [11075], status [VIP] Reputacja
    "Po 15 minutach podgrzewania na wolnym ogniu" to miód już nie ma ŻADNYCH swoich właściwości prócz słodyczy. Lepiej go podać do schłodzonej mikstury o temp. poniżej 50 st. Tak radzą znawcy miodu!

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [2]
    2021-11-15 08:29:16 [217.173.195.*] id:1625644  
    wojtasoks: Napisał postów [10984], status [VIP] Reputacja
    Bo to prawda jest. Taki mocno pogrzany to generalnie walory smakowe. Lepiej sobie kromkę chleba posmarować :)
    2021-11-15 19:22:21 [89.67.3.*] id:1625688  
    DonPedro69: Napisał postów [11075], status [VIP] Reputacja
    Babcia tylko tak go preferuje. A ma już 97 lat!