• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 2712
    • Dodano: 2021-10-16 / 20:11
    • Komentarzy: 7

    6 zł na wyżywienie w szpitalu. Czy za tyle można nakarmić pacjenta?

    Dietetycy chcą poważnych zmian w systemie żywienia pacjentów. Alarmują, że na przygotowanie posiłków wydawane są grosze i nie są w stanie za takie stawki przygotować zdrowej i pożywnej diety.

    "Aktualnie w Polsce stawka żywieniowa na pacjenta na dzień wynosi 10 złotych, ale mniej więcej waha się w zakresie do 4 - 6 - 8 złotych dziennie. Proszę pójść do sklepu i sprawdzić, co można kupić za to do jedzenia na cały dzień." - takie słowa padły z ust Moniki Kroenke, przewodniczącej Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków w tzw. "białym miasteczku" pod Kancelarią Premiera w Warszawie. Tam właśnie protestują pracownicy ochrony zdrowia, domagając się zwiększenia nakładów na ten sektor. Nie chodzi wyłącznie o pensje, ale jak podkreśla PZZD, który właśnie udzielił poparcia strajkującym, o całościowe podejście do problemu. Związek ma na myśli właśnie pieniądze na posiłki dla chorych. "Ta stawka jest koszmarnie niska. Jako dietetycy nie możemy z nią pracować tak, żeby pacjent był odpowiednio odżywiony, żeby wychodził najedzony z tego szpitala. Nie mówimy 'przejedzony' ale 'najedzony'." - tłumaczyła Aleksandra Piasecka, wiceprzewodnicząca związku.

    Problem żywienia w szpitalach jest znany od lat. Już w 2018 roku Najwyższa Izba Kontroli alarmowała, że w Polsce brakuje norm w tym zakresie. Punktowała, że nie ma także dietetyków w szpitalach, przez to pacjenci otrzymują jedzenie wręcz im szkodzące. Sieć Watchdog Polska w 2020 roku zebrała informacje z ponad 500 placówek w całym kraju a analiza potwierdziła, że dziennie wyżywienie jednego chorego kosztuje 6-8 złotych.

    Dietetyk, Monika Kawka w rozmowie z News4Media przyznaje, że "w teorii" żywienie szpitalne spełnia wszelkie normy jakościowe i ilościowe. "Coraz rzadziej wyniki kontroli przeprowadzanych w placówkach ochrony zdrowia wskazują na poważne błędy popełniane w kwestii posiłków, ale dotyczy to głównie kwestii formalnych." - mówi, ale zastrzega: "Jednocześnie te same kontrole stwierdzają, że zamiast wędlin podawane są produkty mocno przetworzone jak np. konserwy. Brakuje świeżych owoców i warzyw. Masło zastępuje się szkodliwymi wręcz tłuszczami roślinnymi. Pacjenci muszą dojadać, bo porcje nie są wystarczające." - wymienia.

    Kwestia ceny

    W jej ocenie stawki żywieniowe muszą zostać podniesione, bo za 10 zł dziennie można nakarmić dorosłego człowieka, ale nie będzie to odpowiednie jedzenie. "Zwłaszcza dla osoby wymagającej lekkostrawnej, ale pożywnej diety. 6-7 zł to koszt jednego, dwudaniowego obiadu w szkole podstawowej, z czego połowę zazwyczaj płacą rodzice, a reszta gmina . W szpitalach powinno to być przynajmniej 25 zł dziennie." - podaje Kawka i tłumaczy, że obecnie górę biorą kalkulacje finansowe. Szpitale posiadające własną kuchnię, oszczędzają na produktach, a korzystające z cateringu wybierają firmy w przetargach, w których najważniejszym kryterium jest cena.

    O zmiany postuluje także Federacja Przedsiębiorców Polskich. Zabrała głos w sprawie w sierpniu tego roku, gdy okazało się, że Specjalistyczny Zespół Opieki Zdrowotnej nad Matką i Dzieckiem w Poznaniu w przetargu na wyżywienie pacjentów przeznaczył 13,30 zł na "osobodzień". W ocenie biznesu to poniżej kosztów i nie da się za taką kwotę przygotować odpowiedniej jakości posiłków. "To niedopuszczalne, aby szpital oszczędzał na wyżywieniu pacjentów - zwłaszcza, jeśli otrzymuje na ten cel dodatkową dotację z Ministerstwa Zdrowia. Tym bardziej w przypadku Specjalistycznego Szpitala Opieki Zdrowotnej nad Matką i Dzieckiem w Poznaniu, gdzie pacjentami są matki i dzieci." - komentował wówczas Arkadiusz Pączka, wiceprzewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich i wskazał, że stawka dzienna dla takiej placówki powinna wynosić ponad 25 zł.

    News4Media, fot.: iStock
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2021-10-17 08:05:53 [46.134.68.*] id:1623344  
    rage366: Napisał postów [148], status [wyjadacz] Reputacja
    A ja mam rozwiązanie problemu,niech pacjent dopłaci 5 zł, przecież większość posiada ubezpieczenie i dostaje minimum 50zl za dzień pobytu w szpitalu, jak nie ma to od piątaka dziennie nie zbiednieje.

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2021-10-17 09:50:27 [89.64.52.*] id:1623347  
    [moderacja]: Napisał postów [42], status [nowy] Reputacja
    [moderacja]
    [-5]
    2021-10-16 20:17:13 [37.30.117.*] id:1623321  
    tomuniu: Napisał postów [2884], status [Szycha] Reputacja
    Można zdechnąć za taką stawkę. Dobrze, że chorzy ludzie nie mają sił na protesty i bunt. A darmozjady w pierdlach mają pewnie dwukrotnie więcej.

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2021-10-17 00:29:01 [185.127.20.*] id:1623341  
    Jerry: Napisał postów [4705], status [VIP] Reputacja
    Wyżywienie w kiciu kosztuje nas 2000 złotych. Śmiech na sali.
    2021-10-16 23:24:45 [46.134.110.*] id:1623336  
    liberty: Napisał postów [5285], status [Szycha] Reputacja
    Chciałbym żeby te smiecie z rzadu żywiły się za 6 zł dziennie...

    Nick:
    Treść:
    2021-10-16 22:31:46 [83.22.27.*] id:1623330  
    chrząszcz: Napisał postów [5398], status [VIP] Reputacja
    a tzw. hurtownie aby pominąć narzuty pośredniów...coś chyba można zrobić przy kontraktach długoterminowych?

    Nick:
    Treść:
    2021-10-16 20:30:23 [185.127.20.*] id:1623322  
    Pedro: Napisał postów [8908], status [VIP] Reputacja
    Ja leżąc 9 tygodni zrzuciłem 16 kg... czyli jak dla mnie same plusy :-)

    Nick:
    Treść: