• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 1871
    • Dodano: 2021-10-10 / 17:38
    • Komentarzy: 0

    Gorąca czekolada w płynie na jesienny wieczór. 3 proste przepisy

    Rozgrzewa i poprawia nastrój. Gorąca czekolada to idealna propozycja na osłodzenie sobie chłodnego jesiennego wieczoru. Sprawdź, jak podać ją w domu na kilka różnych sposobów.

    Gorąca czekolada z piankami marshmallows

    Składniki:
    • 500 ml mleka
    • 200 ml śmietanki 30%
    • 2 łyżki cukru lub cukru wanilinowego
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 30 g pianek marshmallows

    Przygotowanie:

    Do rondla wlać mleko i śmietankę kremówkę, opcjonalnie dodać cukier lub cukier wanilinowy do smaku (pamiętając o tym, że pianki marshmallows po rozpuszczeniu dodadzą dodatkowej słodyczy) i mieszając, podgrzać prawie do zagotowania. Stopniowo dodawać po kostce czekolady, cały czas mieszając. Zagotować i poczekać, aż czekolada będzie gładka i kremowa. Zdjąć z ognia. Przelać do małych filiżanek. Przed podaniem udekorować piankami marshmallows u góry.

    Gorąca czekolada na ostro

    Składniki:

    • 500 ml mleka
    • 200 ml śmietanki 30%
    • 2 łyżki cukru lub cukru wanilinowego
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 1/3 łyżeczki mielonego chili
    • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

    Przygotowanie:

    Do rondla wlać mleko i śmietankę kremówkę, dodać cukier, chili i cynamon. Podgrzewać prawie do zagotowania. Stopniowo dodawać po kostce czekolady cały czas mieszając. Zagotować i poczekać, aż czekolada będzie gładka i kremowa. Zdjąć z ognia. Przelać do małych filiżanek. Opcjonalnie: górę można udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.

    Wegańska gorąca czekolada na mleku kokosowym

    Składniki:

    • 500 ml mleka kokosowego
    • 2 łyżka gorzkiego kakao
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżeczka oleju kokosowego
    • 2 łyżeczki syropu klonowego do smaku

    Przygotowanie:

    Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku i podgrzewać, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zagotować. Podawać w małych filiżankach. Opcjonalnie: górę udekorować kokosową bitą śmietaną, którą również można wykonać z mleka kokosowego (wskazówka: by dobrze się ubiło, musi być bardzo mocno schłodzone). Smacznego!

    News4Media, fot.: iStock
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".