• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 2821
    • Dodano: 2021-08-21 / 15:16
    • Komentarzy: 1

    Te kiszone warzywa mogą cię zaskoczyć. Trzy niecodzienne przepisy

    Kiszone ogórki czy tradycyjna kiszona kapusta to już przeżytek. Teraz kisi się o wiele więcej warzyw. Zobacz trzy niecodzienne przepisy na proste domowe kiszonki.

    Kiszenie żywności to bardzo stary sposób na przedłużenie jej przydatności do spożycia i długotrwałe przechowywanie. Co ważne, sposób ten ma dobroczynny wpływ na zdrowotne właściwości danych produktów, dlatego jest tak ceniony przez wielu smakoszy. Kiszonki to doskonałe źródło witamin oraz minerałów, a także błonnika. Sięgając po nie, wspieramy funkcjonowanie naszego układu pokarmowego i przywracamy równowagę mikroflory jelitowej.

    Kiszona rzodkiew

    Składniki:
    • 3 pęczki rzodkiewki
    • 4 gałązki kopru
    • 5 ząbków czosnku
    • 1 łyżeczka kolendry
    • 2 łyżki stołowe soli kamiennej niejodowanej
    • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
    • 1 litr wody
    Przygotowanie:

    Rzodkiewki umyć i obrać. Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach, przekładając obficie ziołami i przyprawami. Sól rozpuścić w przegotowanej wodzie i ostudzić. Zalać rzodkiewki, tak by nie wystawały ponad powierzchnię płynu. Przykryć małym talerzykiem. Słoiki zostawić w ciepłym, ciemnym miejscu na okres 3 - 7 dni (każdego kolejnego dnia rzodkiewki będę kwaśniejsze, podobnie jak ogórki małosolne). Po tym czasie słoiki zakręcić i przechowywać w lodówce.

    Kiszony czosnek

    Składniki:
    • 10 główek czosnku polskiego
    • korzeń chrzanu
    • kilka ziarenek ziela angielskiego
    • łyżeczka pieprzu ziarnistego
    • 3 liście laurowe
    • 4 gałązki kopru
    • łyżeczka gorczycy
    • 2 łyżki stołowe soli kamiennej niejodowanej
    • 1 litr wody
    Przygotowanie:

    Czosnek obrać i podzielić na ząbki. Na dno każdego wyparzonego słoika ułożyć 2 kawałki obranego korzenia chrzanu, 5-6 ziarenek pieprzu, ziele angielskie, pół liścia laurowego, i 1/4 łyżeczki gorczycy. Ząbki czosnku ułożyć w słoiku, na wierzch dodać koper. Zagotować wodę z solą i zalać słoiki. Zakręcić i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

    Kiszone pomidory

    Składniki:
    • 2 kilogramy pomidorów
    • korzeń chrzanu
    • 2 łyżki stołowe soli kamiennej niejodowanej
    • 10 ząbków czosnku
    • gałązka kopru
    Przygotowanie:

    Pomidory umyć i osuszyć, czosnek i chrzan obrać, a koper opłukać. Na dno wyparzonych słoików włożyć po 2 ząbki czosnku, odrobinę kopru i kawałek chrzanu. Na to układać pomidory, a na wierzch znów ułożyć warstwę ziół i przypraw. Zagotować wodę z solą i gorącym roztworem zalać słoiki. Zakręcić i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie, gdy ustanie burzliwa fermentacja, słoiki można wynieść np. do piwnicy.


    News4Media, fot.: iStock
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2021-08-21 17:52:54 [94.254.184.*] id:1619031  
    Król Forum: Napisał postów [1837], status [zrobił/a karierę] Reputacja
    Kisić to lubię ogura :)

    Nick:
    Treść: