• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 1894
    • Dodano: 2021-06-27 / 19:01
    • Komentarzy: 1

    Jak łatwo przyrządzić rybę - burger, zapiekanka, a może lin w śmietanie?

    (Fot. iStock)

    Kilka prostych przepisów na ryby. Zapewniamy, że te dania wyjdą każdemu.

    Chronią przed alergiami, wpływają na pamięć, pomagają zadbać o wzrok. To tylko kilka zalet jedzenia ryb, a za wiele z tych spraw odpowiadają zawarte w tym mięsie kwasy omega-3. Dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co pomaga uniknąć miażdżycy. Wszystkie też badania dowodzą, że jedzenie ryb sprzyja obniżaniu ciśnienia i chorób tym spowodowanych. Zatem jak jeść, to ryby. Może właśnie dziś?
    Oto kilka przepisów na dania, które na pewno zadowolą nawet najwybredniejszych.

    Lin w śmietanie

    Składniki:
    • lin,
    • masło,
    • łyżka mąki,
    • szklanka śmietany,
    • sól, pieprz.

    Rybę należy umyć i oczyścić, a następnie natrzeć solą i pieprzem. Można dodać przyprawę do ryb. Tak przygotowana musi odstać kilka godzin.
    Na patelni, na roztopionym maśle rybę obsmaża się z obu stron na złoto. Następnie lina trzeba włożyć do brytfanny i polanego śmietaną piec 20 minut w temperaturze 170 st. C.

    Pstrąg ze szpinakiem

    Składniki:
    • 2 pstrągi,
    • makaron tagliatelle,
    • liście szpinaku,
    • oliwa,
    • białe wino,
    • 1 łyżka miodu,
    • czosnek, cynamon, sól, pieprz.

    Zacząć trzeba od ugotowania makaronu z dodatkiem łyżki oliwy. W międzyczasie należy sparzyć wrzątkiem szpinak i go posiekać. Smaży się go krótko na patelni, z dodatkiem czosnku, 100 ml wina, miodu, cynamonu i pieprzu.

    Zajmując się rybami, trzeba je pokroić w dzwonka, posolić i usmażyć na maśle. W brytfannie najpierw wykłada się makaron, na nim szpinak i na to pstrąga. Wystarczy piec 10 minut w temperaturze 200 st. C.

    Rybny burger

    Składniki:
    • filety z łososia,
    • bulion warzywny,
    • sól, pieprz,
    • majonez,
    • cebula, pomidor, ogórek, sałata,
    • wędzony boczek,
    • bułki.

    Filety należy zmielić, wymieszać z bulionem i przyprawami. Na koniec dodaje się posiekaną cebulę. Formuje się z tego kotlety i smaży na patelni na chrupko.
    Podaje się to w opieczonej bułce z warzywami - według uznania - i majonezem. Między rybę a pieczywo wkłada się plaster wędzonego boczku.

    Zapiekanka z tuńczykiem

    Składniki:
    • tuńczyk,
    • cebula, pomidory,
    • oliwa,
    • sól, pieprz, czosnek,
    • ryż,
    • jajko,
    • żółty ser.

    Cebulę należy zeszklić na maśle i dodać czosnek. Podlewa się to wodą i dodaje ryż. Gotuje się tak długo, aż ziarna wchłoną płyn.
    Tuńczyka z puszki trzeba odsączyć, a jeśli to tusza, to drobno pokroić. Pomidory trzeba obrać ze skóry i pokroić. Wszystko to miesza się z ryżem, doprawia i dodaje się całe jajko.
    W naczyniu żaroodpornym całość posypuje się serem i piecze ok. 25 minut w temperaturze 190 st. C.
    Zamiast ryżu można użyć makaronu.

    News4Media
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2021-06-27 20:11:34 [5.173.124.*] id:1614878  
    Król Forum: Napisał postów [1837], status [zrobił/a karierę] Reputacja
    W wersji studenckiej byłby z mortadela ;)

    Nick:
    Treść: