• Wyświetleń: 39414
    • Dodano: 2020-08-20 / 20:15
    • Komentarzy: 0
    • Artykuł sponsorowany

    Jak otworzyć własny warzywniak i czy to się opłaca?

    Współcześnie ludzie coraz większą wagę przykładają do zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Do łask wracają wszelkie sklepy z naturalną żywnością, a także warzywniaki. Dlatego taki biznes wydaje się dobrym pomysłem na rozwój zawodowy. Czy rzeczywiście tak jest? Sprawdź, jak otworzyć własny warzywniak i czy to się w ogóle opłaca.

    Na co zwrócić uwagę, gdy zamierza się otworzyć warzywniak?


    Zasadniczym elementem jest odpowiedni lokal o powierzchni kształtującej się na poziomie od 15 do 20 metrów kwadratowych. Konieczny jest także samochód, który będzie służył do transportu produktów. Ponadto sklep z warzywami, owocami i naturalnymi produktami daje szansę na osiągnięcie sukcesu, gdy będzie zlokalizowany w miejscu o dużym natężeniu ruchu. Doskonałym pomysłem są osiedla mieszkaniowe. W najbliższej okolicy nie może być także żadnego bazaru. Daje to ogromną szansę na zdobycie wielu klientów, a tym samym osiągnięcie sukcesu.



    Jak należy urządzić lokal przeznaczony na warzywniak?


    Do prowadzenia warzywniaka nie potrzeba dużego pomieszczenia. Zdecydowanie wystarczy taki o powierzchni na poziomie 20 metrów kwadratowych. Elementem obowiązkowym jest również niewielkie zaplecze do przechowywania towaru. Co więcej, wydziela się także pomieszczenie socjalne z toaletą, a także kącik kuchenny.



    Sam sklep musi wyróżniać się wyjątkowością i absolutnie nie może przypominać straganu bazarowego. Warto zainwestować w nowoczesność w połączeniu z aranżacją podkreślającą zamiłowanie do natury i środowiska przyrodniczego. Trzeba zamówić regały do ekspozycji warzyw i owoców. Dobre są komponenty z prawdziwego drewna, które w każdym wnętrzu prezentuje się estetycznie. Popularne są także regały ze stali nierdzewnej, za których sprawą można tworzyć wspaniałe konstrukcje. Wyróżniają się wysoką wytrzymałością, a także dużym udźwigiem. Bez problemu można wyeksponować na nich skrzynki z warzywami. Doskonale sprawdzą się regały chromowane, gdyż są nieduże i łatwo można je zdemontować.



    W nowoczesnych warzywniakach sprzedaje się nie tylko warzywa i owoce, ale także sery i twarogi, mleko, jogurty, jaja i inne przetwory mleczne. W tym celu należy zakupić szafę chłodniczą. Jest to urządzenie przeznaczone do krótkotrwałego przechowywania, a także ekspozycji napojów i innych artykułów uprzednio schłodzonych do odpowiedniej temperatury. Są nie tylko funkcjonalne, ale także bardzo dobrze podkreślą wyjątkowy styl i wkomponują się w pozostałe elementy wyposażenia sklepu.



    Co jeszcze potrzebne jest do prowadzenia warzywniaka?


    Tak jak w każdym sklepie należy wyposażyć się w ladę, a także kasę fiskalną. Przedmiotem, który zalicza się do kategorii must have jest także waga, a także klimatyzacja, która przyda się szczególnie latem.



    Z jakimi pozwoleniami wiąże się otwarcie sklepu warzywno-owocowego?


    Przed uruchomieniem działalności trzeba spełnić pewne wymagania i otrzymać zezwolenia na prowadzenie działalności wydane przez różne instytucje. Na początku opracowuje się aranżację placówki z uwzględnieniem przepisów technicznych i wodno-kanalizacyjnych. Sklep zgłasza się także do Państwowej Straży Pożarnej i Państwowej Inspekcji Pracy. Zasadnicze znaczenie ma podanie do Państwowej Inspekcji Sanitarnej o zatwierdzenie lokalu, a ponadto wpisanie do rejestru miejsc podlegających kontroli organów sanitarnych. Podstawę stanowią także porozumienia z dostawcami mediów, a także organizacjami odpowiadającymi za wywóz odpadów. Przed terminem rozpoczęcia ewidencji sprzedaży składa się pisemne zawiadomienie o liczbie kas rejestrujących i miejscu ich użytkowania. Następnie dokonuje się ich instalacji i zgłoszenia do właściwego pod względem lokalizacyjnym Urzędu Skarbowego. Zakupuje się odpowiednie wyposażenie w postaci mebli i urządzeń chłodniczych, a także podpisuje umowy na dostawy artykułów, które będą sprzedawane w naszym warzywniaku.



    Czy to się opłaca?


    Otwarcie warzywniaka, jak w przypadku każdej inwestycji wiąże się z pewnym ryzykiem. Jednakże współczesny trend i zainteresowanie zdrową żywnością daje dużą nadzieję na osiągnięcie sukcesu. Najważniejsze to znaleźć odpowiedni punkt, jeśli chodzi o lokalizację. Powinien on być wolny od konkurencji, a także występować w miejscu o dużym natężeniu ruchu. Warto zadbać o ciekawą aranżację wnętrza, chwytliwą nazwę, a także produkty wyróżniające się fantastyczną jakością i świeżością. Przy uruchomieniu tego biznesu trzeba na początku liczyć się ze znacznymi nakładami związanymi z zakupem niezbędnych elementów, które mogą kształtować się na poziomie nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Jednakże przemyślany projekt i trafienie w potrzeby społeczności lokalnej może sprawić, że inwestycja zwróci się już po roku. W następnych latach może być już tylko lepiej!


    Artykuł sponsorowany

    reklama

    Napisz co o tym myślisz!

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".