• Autor: Aga_Ko
    • Wyświetleń: 2887
    • Dodano: 2020-05-14 / 12:48
    • Komentarzy: 4

    Bary i restauracje przygotowują się do odmrożenia swoich działalności

    (Fot. Dżacheć)

    Opolscy restauratorzy już po weekendzie mogą rozpocząć działanie w szerszym zakresie i oficjalnie otworzyć swoje restauracje, puby i bary dla gości. Będzie się to wiązało z pewnymi utrudnieniami nie tylko dla klientów, ale też pracowników.


    Zamknięcie barów, pubów i restauracji zostało ogłoszone 14 marca. Premier Mateusz Morawiecki poinformował, że w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa polski rząd zdecydował, że restauracje, bary i puby mogą oferować jedynie produkty na wynos.

    Przez ostatnie dwa miesiące opolscy przedsiębiorcy walczyli z pozostaniem na rynku, często wiązało się to z redukcją etatów czy chwilowym przebranżowieniem się na inne działania. Zgodnie z nowym reżimem sanitarnym i luzowaniem obostrzeń, już od poniedziałku 18 maja mogą wrócić do pracy. Czy są na to gotowi?

    - Jeśli chodzi o nasze przygotowania to zrobiliśmy kilka rzeczy, na które nigdy nie było czasu. Zrobiliśmy remont naszego zaplecza. Wysprzątaliśmy i umyliśmy nasz ogródek (namiot) po zimie. No i nasze wejście też nie wyglądało najlepiej - pomalowaliśmy elewację. Co do samych przygotowań jeśli chodzi o funkcjonowanie od 18-go to wdrażamy wytyczne sanitarne, które tak na dobrą sprawą pojawiły się kilkanaście godzin temu - mówi Jacek Łuczka, właściciel Melon Pub.

    - Montujemy już dozowniki do dezynfekcji, wyłączamy suszarki do rąk (dziwne to zalecenie ale tak jest), wyznaczamy strefy dostępne dla gości i rozmieszczenia stolików. Oczywiście maseczki, rękawiczki i wszelakie płyny dezynfekujące to już standard. Może to nieco dziwnie wyglądać bo wg wytycznych kelnerka będzie jak sprzątaczko-policjant, co kilka minut dezynfekować niemal wszystko w lokalu oraz pilnować porządku, ilości gości, etc. Czekamy jeszcze na interpretacje niektórych przepisów bo ciężko nam sobie wyobrazić jak mamy weryfikować gości czy są z "jednego gospodarstwa" - mówi.

    Usługi gastronomiczne wracają do działania, przy zachowaniu określonych ograniczeń i obostrzeń dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy.

    Ministerstwo Rozwoju podało część wytycznych dla strefy gastro, poniżej przedstawiamy te dostępne na dziś:

    Usługa na miejscu:
    - przynoszenie zamówień na tacach;
    - mycie i dezynfekowanie tac każdorazowo w sytuacji, gdy istnieje możliwość przeniesienia się na nią wirusa (np. gdy ktoś w pobliżu kichnął).

    Usługa na wynos:
    - wydawanie zamówień na ladzie w papierowych torbach, tace wydawane na życzenie klienta.
    - bezkontaktowe wydawanie zamówień.
    - zapewnienie bezpieczeństwa przy korzystaniu z ekranów do składania zamówień (tzw. kiosków) poprzez np. dozownik z płynem do dezynfekcji rąk bądź jednorazowe rękawiczki i regularne (kilka razy dziennie),
    przecieranie powierzchni ekranów.

    Z sali jadalnej należy usunąć wszelkiego rodzaju dodatki (tj. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetniki); wydawać je będzie obsługa bezpośrednio do złożonego zamówienia.


    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2020-05-14 14:42:48 [83.13.128.*] id:1597316  
    Demotywator: Napisał postów [34384], status [VIP] Reputacja
    Ja do Baru od teraz biorę zawsze termometr bezdotykowy jak fajna dupusia to najpierw pomiar temp, a potem reszte badań w domu:)

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [2]
    2020-05-14 19:20:40 [37.30.50.*] id:1597332  
    Mario-Opole: Napisał postów [1387], status [zrobił/a karierę] Reputacja
    Oh, ah eh... jaki ty zajepisty jesteś. Pokaż ryj ocenimy czy pupcia zasługuje na twoją facjatę - 100% że nie
    2020-05-14 21:51:13 [31.60.22.*] id:1597336  
    Polpha: Napisał postów [9430], status [VIP] Reputacja
    Baran
    2020-05-14 13:11:28 [217.173.195.*] id:1597312  
    wojtasoks: Napisał postów [10984], status [VIP] Reputacja
    Z tym siedzeniem przy jednym stoliku ludzi z jednego gospodarstwa to kolejny martwy przepis. Jak coś się wywali to będzie na kogo zgonić winę, że nie zweryfikował. A wystarczyło ograniczyć się do wydania zalecenia żeby ludzie tak się zachowywali.

    Nick:
    Treść: