"Patriotyczny wypiek - 15 lat Małej Ojczyzny w Unii Europejskiej" to tytuł konkursu kulinarnego, skierowanego do wszystkich uczniów szkół technicznych i branżowych, w którym wystartowało kilkanaście par kucharzy-cukierników. Zaproszenia otrzymało 14 szkół kształcących uczniów w branży gastronomicznej z terenu województwa opolskiego.
Nie tylko wygląd i smak, ale również nawiązanie do 15-lecia przynależności Polski do Unii Europejskiej oraz do święta niepodległości liczyło się w zadaniu konkursowym.
Wypieki oceniało liczne jury. - Konkurs cukierniczy objął patronatem zarówno prezydent Opola jak i marszałek województwa. Dwuosobowe zespoły przygotowują desery, które muszą nawiązywać do Unii Europejskiej i naszej ojczyzny. Podstawą zakwalifikowania się zespołów do konkursu było wykorzystanie produktów regionalnych, czyli tych, które są wpisane na listę produktów regionalnych jak olej głubczycki, produkty z Olesna, miody stobrawskie. Zgłosiło się 17 zespołów z 8 szkół, które w ciągu 3 godzin miało wykonać deser pasujący do tematyki wyglądem albo nazwą - mówi dyrektor ZSZ numer 4 w Opolu, Bożena Czapska-Czoch.
Uczestnicy konkursu cały deser musieli wykonać na miejscu. Każda z par produkowała do degustacji 3 desery. Ciekawe nazwy jak "Polski jeżyk Unii Europejskiej", "Opolskie maszkiety". Przed jury pojawiły się więc różne wariacje ciast i deserów, torty, galaretki czy bezy a wszystko to podane w bardzo oryginalny sposób.
- Podczas konkursu uczniowie robili wypieki czy desery samodzielnie, ale jak przygotowywali się do niego, to korzystali z doświadczania, uwag czy podpowiedzi danego nauczyciela ze swojej szkoły - dodaje Amadeusz Lipczak, nauczyciel z ZSZ nr 4.
Konkurs wygrała para z ZSZ w Oleśnie, która przygotowała deser o nazwie "Opolskie maszkiety" Anna Roj i Patrycja Roj z ZSZ w Olesnie, nauczyciel przygotowujący Magdalena Piastowska.
2 miejsce Mirela Lubojańska i Julia Stanik ZSZ 4 Opole, nauczyciele przygotowujący Joanna Pater i Alicja Świczewska-Koss deser: Szpajza, szarlotka, sos cynamonowy
3 miejsce Patrycja Żurakowska i Natalia Iżyk ZSR w Prudniku, nauczyciel przygotowujący Joanna Grzegocka deser: Assiette z jabłka