• Autor: Aga_Ko
    • Wyświetleń: 2176
    • Dodano: 2019-05-15 / 19:24
    • Komentarzy: 0

    100 tysięcy zł dla organizacji i stowarzyszeń, które promują dziedzictwo kulinarne

    (Fot. UMWO)

    100 tysięcy złotych zarząd województwa podzielił pomiędzy 13 organizacji i stowarzyszeń, które promują dziedzictwo kulinarne. Organizowane będą festyny, konkursy czy wydane publikacje.


    W ramach priorytetu wspieranie aktywności społecznej dotyczącej rozwoju obszarów wiejskich i odnowy wsi oraz ochrony bioróżnorodności dofinansowane będą zadania, związane z promocją dziedzictwa kulinarnego i regionalnych produktów tradycyjnych.

    Na realizację tych zadań publicznych przeznaczono łączną kwotę 100.000 zł, jednocześnie ustalając maksymalną dotację dla organizacji w kwocie do 10.000 zł.

    Zarząd województwa po raz pierwszy zorganizował konkurs, do którego można było zgłaszać projekty organizacji wydarzeń, związanych z promocją dziedzictwa kulinarnego i regionalnych produktów tradycyjnych. Do konkursu wpłynęło 21 ofert, spośród nich zarząd wybrał 13, które otrzymają dotacje.

    Pomysł związany ze zbieraniem ziół mają "Dobrzenianki", czyli Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzeniu Wielkim. Anna Strokowska, członek zarządu koła chce zarazić pasją do zbierania ziół i większego kontaktu z przyrodą. - Zioła w kuchni, to nasze opolskie dziedzictwo. Zorganizujemy warsztaty w terenie, wykłady z udziałem doświadczonych zielarzy. Powstanie również książeczka na temat zastosowania ziół w kuchni opolskiej - opowiada Anna Strokowska.

    Stowarzyszenie Euro-Country stawia na kołocz śląski. - Łączymy promocję kołocza z Jarmarkiem Urbanowym w Reńskiej Wsi. Przygotowujemy wielki festyn, w trakcie którego będziemy wybierać najlepszy wypiek. Warto promować produkt regionalny - mówi Aleksandra Szlagowska ze stowarzyszenia.

    Byczyński Związek Rolników tradycyjnie zorganizuje w Miechowej festiwal pierogów. Ochotnicza Straż Pożarna w Nasalach zorganizuje szereg imprez. Będą one kierowane zarówno do najmłodszych, jak i dorosłych.

    Piotr Mielec, dyrektor biura Opolskie Regionalnej Organizacji Turystycznej, dzięki przekazanym pieniądzom zorganizuje szereg szkoleń dla kelnerów ze szlaku kulinarnego "opolski bifyj". - Chcemy, aby kelnerzy znali bardzo dobrze kuchnię opolską i potrafili ją zareklamować. Odwiedzający restaurację chcą posłuchać opowieści o danych potrawach. Ma być ciekawie, a nasze produkty tradycyjne odpowiednio zarekomendowane - dodaje Piotr Mielec.

    - Zawsze promowaliśmy nasze produkty, ale podjęliśmy decyzję, że zaprosimy mieszkańców do wspólnej promocji swoich pomysłów. Te wydarzenia będą się odbywały na całej mapie naszego województwa. Każdy będzie mógł wybrać nie tylko dogodną lokalizację, ale również wydarzenie, bo wielorakość jest tutaj atutem - dodaje marszałek Andrzej Buła.


    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".