"Kobiece potyczki kulinarne" to pierwsza tego typu impreza, którą zorganizowano w hotelu Spałka w Kluczborku. Impreza cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem. Organizatorzy nie ukrywają, że mają nadzieję na kolejne edycje tego typu rywalizacji.
Panie miały do przygotowania dwie potrawy z wykorzystaniem lokalnych produktów, mogły przy tym korzystać z nowych technik kulinarnych. W ramach potyczek panie podzieliły się na cztery zespoły, nad którymi czuwali szefowie kuchni, którzy przewodniczyli swoim drużynom, podpowiadali i dzielili się swoim doświadczeniem ponieważ ważne było, by potrawy był oryginalne i odbiegały od tych podawanych na co dzień.
- W tym roku pierwszy raz zorganizowaliśmy potyczki kulinarne. Pomysł pojawił się na początku tego roku, jest to gotowanie na żywo pod przewodnictwem dwóch szefów kuchni, w tym przypadku naszego szefa hotelowego oraz byłego szefa kuchni, z którym cały czas współpracujemy. Z produktów, które panie mają na stole muszą przygotować jakieś danie. Jest to impreza otwarta i przyjęliśmy na nią wiele zgłoszeń - mówi manager hotelu, Katarzyna Skowrońska.
Potrawy przygotowane przez drużyny oceniało 3-osobowe jury: Agnieszka Okos - Opolskie Dziouchy, Michał Panicz - Radio Doxa oraz Dagmara Demkowicz - 24opole.pl