• Autor: Greg
    • Wyświetleń: 5250
    • Dodano: 2017-02-23 / 07:16
    • Komentarzy: 54

    Dziś Tłusty Czwartek

    Dziś Tłusty Czwartek

    (Fot. Dżacheć)

    Faworki oraz pączki królują dziś w cukierniach i na stołach Polaków. Kaloryczne "bomby" można dziś jeść bezkarnie, bo przecież Tłusty Czwartek jest tylko raz w roku!

    Pączki i faworki - to tradycyjne przysmaki, towarzyszące nam właśnie w czwartek poprzedzający rozpoczęcie przez chrześcijan Wielkiego Postu.

    Sam pączek to nic skomplikowanego. Mąka, mleko, cukier, drożdże i olej - to główne składniki pączkowego ciasta - znajdziemy je bez problemu w każdej kuchni. Porcja surowego ciasta trafia do formy, z której wyciska się kilkanaście form przypominających już kształt pączka. Kulki z ciasta lądują na ogromnym stole, gdzie pracowniczki sprawnie nadziewają je dżemem. Potem trafiają na specjalne metalowe sita, które zanurzane są na kilka minut we wrzącym oleju. Stąd już prosto na stanowisko do lukrowania i do kartonu, który znajdzie się rano w cukierni.

    Tradycyjne pączki smaży się w głębokim oleju lub z wykorzystaniem smalcu, choć coraz większą popularność zdobywają także pączki pieczone. Te są dużo mniej kaloryczne od tradycyjnych.

    Sam pączek - w zależności od tego, czy jest z lukrem, cukrem pudrem oraz od tego, z jakim jest nadzieniem - to nawet 400 kalorii.
    reklama

    Wydarzenia pod patronatem portalu

    Napisz co o tym myślisz!

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".