• Autor: Małgorzata Lis-Skupińska
    • Wyświetleń: 2986
    • Dodano: 2015-04-03 / 09:43
    • Komentarzy: 3

    Mazurki z fiołkami, dla leniwych i w wersji Pink Floyd

    (Fot. bonappetitmalgorzaty.blogspot.com)

    (Fot.Michał Nowik)

    Za oknem pogoda jak przed Bożym Narodzeniem, a nie przed Wielkanocą. Kto nie umył okien, już ich raczej nie umyje przed świętami - ale zawsze możemy nastroić się świątecznie i wiosennie przygotowując wielkanocne smakołyki w niebanalnej wersji.


    Na śniadanie muszą znaleźć się jajka i biała kiełbasa, ale można je połączyć. - Proponuję jajka ugotowane na twardo, obtoczone w surowej kiełbasie i panierce, a następnie usmażone - mówi Małgorzata Kwiatkowska, twórczyni blogu "Bonapetitmalgorzaty".

    Na stole wielkanocnym, zarówno przy śniadaniu, jak i po obiedzie nie może zabraknąć mazurków. - Moim hitem jest mazurek z fiołkami - zdradza blogerka. - Spód to tradycyjne kruche ciasto, natomiast cały urok tego mazurka to jego kolor. Fiołki zebrałam w ogrodzie. Fioletową polewę zyskałam dzięki dżemowi z jeżyn. Można zrobić też kolor różowy stosując gęsty sok malinowy albo czysty sok buraczany bez dodatku octu i soli.

    Kto nie umie lub nie ma czasu piec mazurka, może przygotować mazurka dla leniwych, którego podstawą są gotowe wafle. - Smakuje jak tradycyjny, wielkanocny mazurek - dodaje Małgorzata Kwiatkowska. - Wafle smarujemy naprzemiennie masą krówkową z puszki i powidłami śliwkowymi, zdobimy roztopioną czekoladą i posypujemy bakaliami.

    Michał Nowik, wydawca z Opola i współtwórca bloga "Kuchenne-echa" proponuje zdobienie mazurka według swoich muzycznych upodobań. - Mój ulubiony mazurek to ten w wersji Pink Floyd - mówi Michał Nowik. - Odchodzimy od zajączków i zdobimy jak chcemy. W tym roku stawiamy jednak na makowiec z białek. Robi się je szybko. Mieszamy mąkę, proszek, sól, mak i bakalie. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, później tłuszcz. Ręcznie mieszam ubite białka z suchymi składnikami i na koniec dodaję starte jabłko.

    Na przygotowanie zakwasu na żur jest już za późno, ale można ugotować zupę chrzanową. - W tym roku wyjątkowo zamiast żurku stawiam na zupę chrzanową - mówi Małgorzata Adamska z bloga "Delimamma". - W jej skład wchodzi kefir, kiełbasy białe surowe, boczek, chrzan i śmietana. Zagęszczam ją zmiksowanymi ziemniakami i dzięki temu jest idealnie kremowa i dodaję do niej ugotowane na twardo jajka.

    - Eksperymentujmy ze smakami w święta i nie tylko - namawia Małgorzata Kwiatkowska. - Jajka znajdą się na każdym stole, ale możemy jeść je ze nie tylko z chrzanem, ale smakowymi majonezami przygotowanymi własnoręcznie. Świetnie smakuje majonez z wtartym czosnkiem niedźwiedzim, który pobudza apetyt i ma właściwości prozdrowotne.


    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2015-04-03 20:58:36 [89.74.191.*] id:1330340  
    MegaTroll: Napisał postów [1446], status [rozpisany/na] Reputacja
    Polacy to dziwny naród. Popadają w taki owczy pęd - wszyscy nagle chcą robić to samo nie wiem czy z braku osobowości czy pomysłu na siebie. Nie tak dawno każdy był "tancerzem" teraz na fali programów o gotowaniu każdy jest najlepszym "kucharzem". Mamy też całą rzeszę blogerów - najczęściej wypisujących takie głupoty, że aż głowa boli. Ale uwaga ! nadciąga moda na skoki do wody a ciekawe co po niej - recytacja w deszczu ?

    Nick:
    Treść:
    2015-04-03 09:59:28 [176.111.136.*] id:1330102  
    Goodway: Napisał postów [38961], status [VIP] Reputacja
    ale się z zajoncem nawfanzalamy ;) kurde ale jaja ;)

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2015-04-03 14:46:09 [176.111.136.*] id:1330181  
    Goodway: Napisał postów [38961], status [VIP] Reputacja
    zajonc powiedzioł że w tym roku ma wyyebane na święta i się zaro urżnie jak bella ;)