- Autor: Aga_Ko
- Wyświetleń: 34185
- Dodano: 2020-02-20 / 19:27
- Komentarzy: 3
Opolanie zdobyli 7 medali na olimpiadzie kulinarnej. Złoto za...Zamek w Mosznej z karmelu!
Opolanie Łukasz Szewczyk, Daniel Bewko oraz Piotr Wasik specjalizują się w carvingu, czyli sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach. Ich talent został doceniony na międzynarodowej olimpiadzie kulinarnej w Stuttgarcie skąd wracają z siedmioma medalami!
Opolszczyznę w konkurencji rzeźbienia w owocach reprezentowali doświadczeni carvingowcy czyli Łukasz Szewczyk, Daniel Bewko oraz Piotr Wasik. Każdy z tej trójki zasługuje na duże brawa, ponieważ ich niesamowity talent potwierdziły medale, które przywieźli z międzynarodowej olimpiady kulinarnej w Stuttgarcie.
W sumie reprezentanci Opolszczyzny wracają z siedmioma medalami - 1 złoty, 3 srebrne i 3 brązowe.
Daniel Bewko, absolwent Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu, zdobył dwa medale. Mieszkaniec Chrząstowic który zajmuje się sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach wraca do Polski z brązowym i srebrnym medalem olimpijskim, które wywalczył na międzynarodowej olimpiadzie kulinarnej w Stuttgarcie.
Łukasz Szewczyk z Ozimka odebrał złoty medal za obraz zamku w Mosznej, który stworzył z syropu cukrowego. To nie jedyny sukces Szewczyka podczas kulinarnych zmagań. Srebrny medal przyznano mu za wyrzeźbienie podwodnego świata ze...stu kilogramów sera! Praca została doceniona w kategorii "Culinary Art", czyli kompozycja przygotowana z surowców wytrawnych.
Trzeci medal - również srebrny - Łukasz Szewczyk zdobył rzeźbiąc na żywo, a taką samą nagrodę jury przyznało także Piotrowi Wasikowi. - Kategoria K3, czyli Live Carving to praca wykonywana na miejscu w ciągu 3 godzin. Należało wykorzystać 5 surowców, w tym jeden duży i 4 małe. Był to dwubój, czyli po osiągnięciu poziomu punktów 80/100 następował finał - mówi Piotr Wasik.
Trzej reprezentanci (Łukasz Szewczyk, Daniel Bewko oraz Piotr Wasik) odebrali po brązowym medalu za pracę w kategorii K1 "Fruit and Vegetables Carving". - To praca przygotowana wcześniej i wystawiona na konkursie. Moja praca przygotowana i wystawiona w tej kategorii została zatytułowana "Attack". Uważam, że jest to najlepsza i najładniejsza praca jaką w życiu zrobiłem. Miała być inna od pozostałych, przyciągająca wzrok, trudna technicznie i zapadająca w pamięć. Dwa dni i dwie noce, które poświęciłem na jej stworzenie, pozwoliły mi spełnić założone cele - mówi Piotr Wasik.
Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypadał jubileusz 25-lecia igrzysk.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
Meguszka: Napisała postów [1108], status [zrobił/a karierę]
Cudownie sie na to patrzy, mistrzostwo! :)