• Autor: Arleta_K
    • Wyświetleń: 3746
    • Dodano: 2019-11-14 / 12:00
    • Komentarzy: 0

    Regionalne przysmaki i wyjątkowe produkty królują na "Opolskim Bifyju"

    (Fot. Dagmara)

    (Fot. Archiwum)

    Od kolacji degustacyjnej w Zamku Moszna rozpoczęła się jedna z największych imprez kulinarnych na Opolszczyźnie. Do 21 listopada na III Festiwalu Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej - Opolski Bifyj można skosztować tradycyjnych potraw w zupełnie innym wydaniu. Na stołach króluje krupniok, karp wędzony, sarna i ekler czekoladowy.

    Wszystkie przysmaki dostępne są w specjalnie stworzonym na tą okazję menu, nad którym pracowało pięciu najlepszych szefów kuchni na Opolszczyźnie.- Przygotowania trwały długo. Mieliśmy pięć spotkań przed festiwalem, na których wspólnie gotowaliśmy. Przygotowaliśmy doskonałe dania. Uważamy, że goście będą zadowoleni, bo to są tradycyjne i regionalne produkty, lekko w nowoczesną kuchnię połączone, podane nowocześnie - podkreślił Kamil Konieczny, Szef Kuchni w Zamku Moszna.

    Kucharze wspólnymi siłami stworzyli dania z lokalnych produktów takich jak karp niemodliński, kozi ser z Obrowca, miód z Maciejowa, przetwory mleczne z Olesna, czy chleb praszkowski. - Szybko dochodzimy do ładu jak połączyć składniki, żeby zadowolić gości i wszystkich, którzy są zainteresowani połączeniem tradycyjnych potraw w inny sposób niż zwyczajnie w domu - dodał Konieczny.

    III Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej "Opolski Bifyj" potrwa do 21 listopada. W ramach imprezy zaplanowano wiele wydarzeń towarzyszących, takich jak: warsztaty zdobienia pierników, zwiedzanie lokalnej winnicy, browaru, piekarni, warsztaty kulinarne, zielarskie a także malowania drewna oraz bombek choinkowych opolskim wzorem kwiatowym, jak również wystawa i prelekcja dotycząca starej Porcelany Tułowickiej.

    Restauracje, które w tym roku są partnerami wydarzenia to: Zamek w Mosznej, Restauracja "Zamkowy Młyn" w Krapkowicach, Restauracja "Nad Stawem" w Bogacicy, Restauracja "Na Wyspie" w Niemodlinie, a także indywidualnie Szef Kuchni z Restauracji w Hotelu Bajka w Grodźcu.



    Patronat 24opole
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".