Almodena i Cristina z hiszpańskiej Almerii podczas gotowania w ramach Cooking Day na Politechnice Opolskiej.(Fot: Dżacheć)
Luis (z lewej) na studia do Opola przyjechał z Wysp Kanaryjskich. Wspólnie z kolegą przygotował tortille.
Studenckie menu do wykwintnych i kosztownych nie należy – twierdzą zgodnie żacy wskazując na ceny w stołówce uczelnianej – te zaczynają się już od kilku złotych. Pod tym względem zagraniczni studenci nie różnią się od krajowych. - Pierogi są bardzo dobre i tanie – mówi z uśmiechem Almodena Castillo, która na studia do Opola przyjechała z hiszpańskiej Almerii. Wspólnie z koleżanką, Cristiną Rodriguez przygotowały w piątek tradycyjną potrawę – patatas a la pobre. - To bardzo prosta potrawa, piecze się ziemniaki, dodaje cebulę i pieprz – zdradza przepis Almodena.
Obok Hiszpanek z Almerii swój warsztat kulinarny rozłożyli żacy z Wysp Kanaryjskich. - Przygotujemy tortillę, to proste danie, a może raczej przekąska, w każdym razie popularna nie tylko w Hiszpanii – mówi Luis Arratola. - W Polsce studenci nie gotują zbyt wiele, ja jestem przyzwyczajony do tego, że sam sobie przygotowuję potrawy – dodaje. Wśród przysmaków z całej Europy nie mogło zabraknąć także tych polskich. - Zdecydowaliśmy się zaserwować kolegom i koleżankom typową polską sałatkę. Taką z gotowanych ziemniaków, marchewki, groszku i z majonezem – mówi Karolina Przyklenk, studentka V roku turystyki na Politechnice Opolskiej. - Sałatkę łatwo się przyrządza, składniki są tanie a potrawa jest bardzo pożywna – podkreśla.
- Integracja, to główny cel tej imprezy. Organizujemy ją przy okazji wymiany studentów i cieszy się coraz większą popularnością – mówi prof. Marek Tukiendorf, prorektor ds. nauki Politechniki Opolskiej. - Studenci wymieniają się doświadczeniami, poznają kulinarne tradycje a często też historię danych krajów, do tego dochodzi jeszcze przyjemność jedzenia i poznawania nowych smaków – podsumowuje.
Warto podkreślić, że Cooking Day nie jest imprezą nastawioną tylko na gotowanie, ale też na konsumpcję – wszystkie przygotowane potrawy szybko znalazły swoich amatorów.
ksr30: Napisał postów [14], status [nowy]
fajne dupy