• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 437
    • Dodano: 2025-09-28 / 19:16
    • Komentarzy: 0

    Opolskie smaki wśród najlepszych w Polsce!

    Na targach "Smaki Regionów" w Poznaniu opolskie produkty i potrawy zdobyły uznanie jurorów - aż siedem Pereł trafiło do naszego regionu, a do tego liczne wyróżnienia i nagrody za pielęgnowanie tradycji kulinarnej.

    Tegoroczny finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" odbył się podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich. Opolskie stoiska przyciągały uwagę smakoszy i jury, co udokumentowano m.in. na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego.

    Nagrody i wyróżnienia dla Opola i okolic

    W sumie region opolski otrzymał siedem Pereł, czyli najwyższych wyróżnień ogólnopolskich, przyznawanych za produkty lub potrawy, które najlepiej reprezentują dziedzictwo kulinarne.
    Oprócz tego wielu wystawców otrzymało medale i wyróżnienia - zarówno za smak, jakość, jak i za kultywowanie lokalnych receptur.

    Podczas wojewódzkiego etapu konkursu, przed finałem krajowym, uhonorowano liczne produkty i potrawy - m.in. chleb dożynkowy, piernik, twarogi kozio, miody, przetwory warzywne i mięsne. Wśród nich znalazły się również nominacje do Pereł w kategoriach produktowych i potraw.

    To nie tylko okazja do prestiżu - takie wyróżnienia pomagają promować region i lokalnych producentów, zwiększając ich szanse w sprzedaży i rozwoju turystyki kulinarnej. Jak wskazują organizatorzy, celem konkursu jest promocja żywności regionalnej, lokalnych produktów oraz wzmacnianie świadomości kulturowej.
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".