- Autor: Woytazz
- Wyświetleń: 441
- Dodano: 2025-07-11 / 20:10
- Komentarzy: 2
Światowy Dzień Kebaba: to jedno z ulubionych dań Polaków
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Kebaba - święto, które skłania do refleksji nad tym, jak globalna kuchnia wpisała się w kulinarne nawyki Polaków. Kebab, choć wywodzi się z Bliskiego Wschodu, od dekad króluje na ulicach polskich miast i jest uznawany przez wielu za nieformalny "król fast foodu".
Zgodnie z raportem firmy Glovo, to właśnie Polacy są światowymi liderami w zamówieniach kebaba - w ciągu ostatnich 12 miesięcy aż 875 000 osób zamówiło to danie za pośrednictwem platformy, a największymi miastami-gastronomicznymi są Warszawa, Łódź i Trójmiasto. Szczególnie intensywnie kebaba zamawiamy w weekendy - niemal połowa wszystkich dostaw przypada na piątkowy, sobotni i niedzielny wieczór.
Popularność kebaba potwierdzają też dane z Pyszne.pl - 30 % aktywnych użytkowników zamówiło kebaba przynajmniej raz w roku, a rekordziści sięgają po niego nawet kilkaset razy rocznie - jeden z nich złożył zamówienie aż 865 razy. Z kolei z raportu ARC Rynek i Opinia wynika, że 40 % Polaków jada kebaba poza domem - częściej niż kuchnię polską (29 %) czy pizzę (23 %)z
Specjaliści zwracają uwagę na wygodę i elastyczność tego dania. Kebab świetnie sprawdza się zarówno w bułce, tortilli, jak i na talerzu - można go spersonalizować sosami i dodatkami, jest relatywnie tani oraz zachowuje smak i strukturę nawet przy dostawie . Cena to kolejny atut - już od 15-20 zł możemy zjeść porządny kebab, podczas gdy pizza czy burger to często koszt od 25 zł w górę.
Jednak nie wszystko jest różowe - kontrola Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) z początku 2023 r. ujawniła, że w ponad 80 % skontrolowanych lokali stwierdzono nieprawidłowości jakościowe, a w ponad połowie przypadków wykryto mięso inne niż deklarowane - np. kurczaka zamiast baraniny czy wołowiny . W programie "Uwaga!" podano, że dzienne spożycie kebaba to aż 5 mln Polaków - a wskazania TNS OBOP potwierdzają, że 40 % Polaków wybiera kebaba jako najczęstszy posiłek poza domem.
Światowy Dzień Kebaba obchodzony jest 11 lipca - to doskonała okazja, by nie tylko celebrować ulubione danie, ale też zwrócić uwagę na kwestie jakości i uczciwości gastronomicznej. W Polsce kebab to już coś więcej niż fast food - to element miejskiego stylu życia, symbol spontanicznych spotkań przy jedzeniu, obserwowany przede wszystkim wieczorami i nocą.
Źródło: TVN24, Buisness Insider Polska, Money.pl
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
ombre: Napisał postów [20578], status [VIP]
Kebab to już jest polskie danie narodowe.Nie ma już w Polsce miasta czy miasteczka bez kebabowni.