• Autor: Woytazz
    • Wyświetleń: 441
    • Dodano: 2025-07-11 / 20:10
    • Komentarzy: 2

    Światowy Dzień Kebaba: to jedno z ulubionych dań Polaków

    (Fot. Pixabay)

    Dziś obchodzimy Światowy Dzień Kebaba - święto, które skłania do refleksji nad tym, jak globalna kuchnia wpisała się w kulinarne nawyki Polaków. Kebab, choć wywodzi się z Bliskiego Wschodu, od dekad króluje na ulicach polskich miast i jest uznawany przez wielu za nieformalny "król fast foodu".

    Zgodnie z raportem firmy Glovo, to właśnie Polacy są światowymi liderami w zamówieniach kebaba - w ciągu ostatnich 12 miesięcy aż 875 000 osób zamówiło to danie za pośrednictwem platformy, a największymi miastami-gastronomicznymi są Warszawa, Łódź i Trójmiasto. Szczególnie intensywnie kebaba zamawiamy w weekendy - niemal połowa wszystkich dostaw przypada na piątkowy, sobotni i niedzielny wieczór.

    Popularność kebaba potwierdzają też dane z Pyszne.pl - 30 % aktywnych użytkowników zamówiło kebaba przynajmniej raz w roku, a rekordziści sięgają po niego nawet kilkaset razy rocznie - jeden z nich złożył zamówienie aż 865 razy. Z kolei z raportu ARC Rynek i Opinia wynika, że 40 % Polaków jada kebaba poza domem - częściej niż kuchnię polską (29 %) czy pizzę (23 %)z

    Specjaliści zwracają uwagę na wygodę i elastyczność tego dania. Kebab świetnie sprawdza się zarówno w bułce, tortilli, jak i na talerzu - można go spersonalizować sosami i dodatkami, jest relatywnie tani oraz zachowuje smak i strukturę nawet przy dostawie . Cena to kolejny atut - już od 15-20 zł możemy zjeść porządny kebab, podczas gdy pizza czy burger to często koszt od 25 zł w górę.

    Jednak nie wszystko jest różowe - kontrola Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) z początku 2023 r. ujawniła, że w ponad 80 % skontrolowanych lokali stwierdzono nieprawidłowości jakościowe, a w ponad połowie przypadków wykryto mięso inne niż deklarowane - np. kurczaka zamiast baraniny czy wołowiny . W programie "Uwaga!" podano, że dzienne spożycie kebaba to aż 5 mln Polaków - a wskazania TNS OBOP potwierdzają, że 40 % Polaków wybiera kebaba jako najczęstszy posiłek poza domem.

    Światowy Dzień Kebaba obchodzony jest 11 lipca - to doskonała okazja, by nie tylko celebrować ulubione danie, ale też zwrócić uwagę na kwestie jakości i uczciwości gastronomicznej. W Polsce kebab to już coś więcej niż fast food - to element miejskiego stylu życia, symbol spontanicznych spotkań przy jedzeniu, obserwowany przede wszystkim wieczorami i nocą.


    Źródło: TVN24, Buisness Insider Polska, Money.pl
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2025-07-11 22:15:22 [172.19.0.*] id:1683140  
    ombre: Napisał postów [20578], status [VIP] Reputacja
    Kebab to już jest polskie danie narodowe.Nie ma już w Polsce miasta czy miasteczka bez kebabowni.

    Nick:
    Treść:
    2025-07-11 21:27:39 [172.19.0.*] id:1683137  
    Gaz: Napisał postów [5888], status [VIP] Reputacja
    Ostatnio to sie strasznie zesrałem z tego psiego mięsa.

    Nick:
    Treść: