• Autor: kam_ila
    • Wyświetleń: 1243
    • Dodano: 2023-12-26 / 15:17
    • Komentarzy: 0

    Za dużo pierożków? Serniczka? Nie wyrzucaj - podziel się!

    (Fot. Dżacheć)

    Gotowanie w święta i zadbanie o odpowiednią, optymalną ilość jedzenia to duży wyczyn. Lodówki społeczne mogą okazać się bardzo przydatne po świętach, kiedy jedzenia jest nadal nadmiar.


    Święta to czas, w którym Polacy najpierw kupują na potęgę a później marnują najwięcej jedzenia, bo nie są w stanie wszystkiego zjeść. Zazwyczaj świąteczne potrawy lądują w koszu. Zamiast wyrzucić jedzenie, można się nim podzielić z najbardziej potrzebującymi.

    Dwa lata temu lodówka społeczna stanęła przy Punkcie Socjalnym PCK przy ul. Sienkiewicza 2. Z podobnej można skorzystać także przy ulicy Hubala. Kolejna stoi na ulicy Krakowskiej na rogu z Damrota. Cała idea obraca się według prostej koncepcji: "Kiedy masz za dużo jedzenia - wkładasz je do lodówki, a gdy Ci go brakuje - sięgasz do niej". Każdy opolanin może pomóc osobom, które znalazły się w trudnej sytuacji. Pamiętajmy jednak, aby wkładać do lodówek tylko świeżą żywność, w opakowaniu i najlepiej opisaną wraz z datą przygotowania.

    Co jeszcze można zrobić z "resztkami" ze świąt?

    Pozostałości świątecznych dań mogą posłużyć do stworzenia kreatywnych posiłków. Mięsa można wykorzystać do sałatek, np. z dodatkiem świeżych warzyw. Z resztek ryb lub mięs można także przygotować pyszne farsze na pierogi czy dania obiadowe.

    Resztki mięsa mogą posłużyć do przygotowania domowych wędlin, np. past do kanapek czy sałatek. Warzywa z resztek świątecznych dań można wykorzystać do przygotowania domowych przetworów, takich jak konfitury, dżemy czy kiszonki.
    reklama

    Wydarzenia pod patronatem portalu

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".