• Autor: News4media
    • Komentarzy: 2

Czy Marciniak posędziuje finał Ligi Mistrzów? Jest oficjalne stanowisko UEFA

(Fot. Wikipedia)

Europejska federacja piłkarska podjęła decyzję co do najbliższej przyszłości Szymona Marciniaka. Polski sędzia jednak wybiegnie na murawę w finale Ligi Mistrzów.

Męcz między Manchesterem City a Interem Mediolan w finale Ligi Mistrzów ma być rozegrany 10 czerwca. Miał go sędziować Polak - Szymon Marciniak.

Jest obecnie tak samo znany w świecie piłki nożnej jak Robert Lewandowski. Nie jest jednak piłkarzem, a sędzią. Ci także stają się gwiazdami. Wystarczy wspomnieć charakterystycznego Howarda Webba czy Pierluigiego Collinę. Szymon Marciniak dzięki swojemu profesjonalizmowi i słusznym decyzjom na boisku jest tak samo wysoko ceniony jak wspominana dwójka.

Awantura o sędziego

Kłopoty 42-letniego sędziego zaczęły się, gdy stowarzyszenie Nigdy Więcej powiadomiło UEFA, że Marciniak był prelegentem na konferencji biznesowej współorganizowanej przez Sławomira Mentzena. To jeden z liderów Konfederacji. Nigdy Więcej przypomina, że Mentzen w przeszłości głosił treści ksenofobiczne.

Co prawda konferencja była biznesowa, a Marciniak mówił o dochodzeniu do sukcesu. Nie było tam polityki.

Nigdy Więcej też nie chce odsunięcia sędziego, ale UEFA jest w takich sprawach bardzo ostrożna.
    Na kilka godzin przed piątkową decyzje federacji dziennikarz Tomasz Smokowski z Kanału Sportowego podał nieoficjalnie, że polski sędzia nie będzie prowadził finału LM.

"Wiem to z dobrze, naprawdę bardzo dobrze poinformowanych źródeł i mam pewność, że tak to właśnie się stało" - napisał Smokowski w internecie.

W obronie Marciniaka stanął sam Mentzen, Ministerstwo Sportu i PZPN. Sam sędzia w czwartek wydał krótkie, ale treściwe oświadczenie.

"Będąc od wielu lat międzynarodowym sędzią piłkarskim, zawsze na pierwszym miejscu stawiam fair play oraz szacunek do drugiego człowieka i pragnę przekazywać te najwyższe wartości innym. Zawsze odcinam się od przejawów rasizmu, antysemityzmu i braku tolerancji, co pokazuję w meczach, na których sędziuję. Zawsze mówię stop nienawiści i będę propagować, że najważniejsze jest bycie dobrym człowiekiem" - napisał.

Decyzja UEFA

"UEFA dokładnie zbadała zarzuty dotyczące udziału Szymona Marciniaka w wydarzeniu zorganizowanym w Katowicach 29 maja 2023 roku. Zarzuty te traktowane są przez UEFA i całe środowisko piłkarskie z najwyższą powagą, ponieważ jednoznacznie odrzucamy wartości promowane przez grupę związaną z tą konferencją" - komunikuje federacja.

UEFA pisze też o przeprosinach ze strony sędziego. Skontaktowała się także ze stowarzyszeniem Nigdy Więcej, a organizacja sama zwróciła się do Marciniaka o "pozostanie w roli sędziego nadchodzącego finału Ligi Mistrzów UEFA". Stowarzyszenie uważa, że usunięcie go "osłabiłoby promocję antydyskryminacji".

Co zatem zrobi UEFA?

"Na podstawie przekazanych informacji UEFA potwierdza, że ​​pan Marciniak będzie pełnił swoją rolę sędziego podczas finału Ligi Mistrzów UEFA 2023" - ogłosiła.

Szymon Marciniak

Rocznik 1981. Urodzony w Płocku polski sędzia piłkarski; w chwili obecnej jest uznawany za jednego z najlepszych na świecie.

Jako arbiter zaczął pracować w wieku 21 lat. W 2009 r. już sędziował mecze polskiej ekstraklasy, a 2 lat później był sędzią międzynarodowym. Rozstrzygał o losie finałowego spotkania na Mistrzostwach Świata w Piłce Nożnej w Katarze w 2022 roku. Sędziował także Superpuchar Europy.

10 czerwca 2023 r. ma być sędzią w meczu pomiędzy Manchesterem City a Interem Mediolan w finale Ligi Mistrzów.

reklama

Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

2023-06-02 14:43:19 [83.22.234.*] id:1660501
    ktostamtaki: Napisała postów [542], status [starszy pismak] Reputacja
    Lewica tylko donosi na swoich ale tym razem się nie udało zniszczyć komuś kariery i zaszczuć hejtem. Pan Szymon(Polak) będzie sędziował finał ligi mistrzów.

Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2023-06-02 15:53:04 [62.87.183.*] id:1660502
    Krzycho: Napisał postów [4917], status [VIP] Reputacja
    Tylko po co mu to było ???