• Autor: kam_ila
    • Wyświetleń: 2210
    • Dodano: 2022-12-21 / 19:33
    • Komentarzy: 0

    Żołnierze na misjach również będą mieli wieczerzę wigilijną. Ruszył transport żywności

    Jeszcze przed wigilią blisko półtorej tony świeżej żywności trafi do Polskich Kontyngentów Wojskowych w Rumunii, Turcji i we Włoszech. O to, aby na świątecznych stołach w rejonie misji niczego nie zabrakło, zadbali żołnierze z 10 Opolskiej Brygady Logistycznej.


    Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy okres, kojarzący się z wypoczynkiem i spędzaniem czasu z rodziną i najbliższymi. Nie wszyscy mogą jednak w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą. Są to żołnierze pełniący służbę na misjach wojskowych poza granicami kraju. Jednym ze sposobów na walkę z tęsknotą jest wspólne przygotowanie świąt.

    W Polskich Kontyngentach Wojskowych ubierane są choinki, a na wigilijną wieczerzę przygotowywane są tradycyjne polskie potrawy. Niektóre produkty żywnościowe nie są jednak dostępne w innych rejonach świata, więc należy sprowadzić je bezpośrednio z kraju. To zadanie realizują żołnierze z 10 Opolskiej Brygady Logistycznej, którzy przygotowali do transportu lotniczego świeże wędliny oraz inne produkty m.in. kiszone ogórki, suszone owoce, grzyby, krokiety, pierogi i uszka, kilka rodzajów ryb, przyprawy a także solidną porcję słodyczy.

    Produkty zamówione przez służbę żywnościową 10 Opolskiej Brygady Logistycznej zostały przebadane przez specjalistów z Wojskowego Ośrodka Medycyny Prewencyjnej. Dopiero po pozytywnej weryfikacji żołnierze Sekcji Mobilnego Modułu Przeładunkowego podzielili i przygotowali zgromadzone mienie do transportu, zgodnie z otrzymanym zapotrzebowaniem. Wraz z żywnością do Polskich Kontyngentów Wojskowych przesłane zostaną również kartki świąteczne przygotowane przez uczniów z Publicznej Szkoły Podstawowej nr 14 w Opolu.

    Zdjęcie (1/10)

    (Fot. 10BLog )

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".