• Autor: News4media
    • Wyświetleń: 1305
    • Dodano: 2022-10-23 / 16:00
    • Komentarzy: 1

    Hodowcy próbują odczarować bożonarodzeniowy wizerunek karpia

    Polska jest zagłębiem hodowlanym karpia. Nad tą rybą ciąży jednak skojarzenie z potrawą wigilijną. Jego producenci starają się odczarować ten świąteczny wizerunek.

    Jest to łatwiejsze tym bardziej, że karp jest dostępny przez cały rok i świetnie się sprawdza nie tylko w wigilijnych potrawach. Zaletą tej ryby są jej wartości odżywcze.

    Sposób hodowli karpia nie zmienia się od wieków

    W 2017 roku produkcja karpia w Polsce wyniosła 18,3 tys. t, dwa lata później - już 21,3 tys. t. W 2019 roku Polska odpowiadała za 28 proc. unijnego rynku, którego wielkość to ok. 73,5 tys. t - wynika z danych Organizacji Producentów - Polski Karp.

    - Karp jest hodowany w cyklu trzyletnim, czyli przez trzy lata ryba dorasta do wagi - zazwyczaj od 1,5 do 3 kg - w której jest sprzedawana klientom - opowiada Tomasz Siwiec, wiceprezes zarządu Organizacji Producentów - Polski Karp, w rozmowie z Newserią. - To ryba żyjąca najbliżej natury, wykorzystująca naturalny pokarm ze stawu i dokarmiana zbożami. Stawy karpiowe to również enklawy różnych gatunków zwierząt, ptaków, a także setek gatunków roślin.

    Sposób hodowli karpia nie zmienia się od wieków. W Polsce działa ponad 850 gospodarstw rybackich o łącznej powierzchni stawów około 70 tys. ha. Dzięki właściwemu zarządzaniu łańcuchem dostaw ryba jest dostarczana do sklepów w cyklu 24-48 godzin, co gwarantuje kupującym wysoką świeżość towaru.

    Polacy jedzą około 14 kilogramów ryb rocznie
    Karp należy do ryb średnio tłustych - w 100 g mięsa jest ok. 4 g tłuszczów. Dlatego ryby karpiowate, do których należą także amur i tołpyga, są zalecane w profilaktyce m.in. cukrzycy, ale także chorób układu sercowo-naczyniowego, nerwowego oraz nowotworów. A dzięki wysokiej zawartości wapnia w mięsie karpia jest dobrą alternatywą dla produktów nabiałowych.

    - Karp zawiera m.in. witaminy z grupy B, bardzo ważne dla zdrowia kwasy omega-3 oraz dużo kolagenu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu kostno-stawowego - wylicza Kamil Klekowski, szef kuchni.

    Polacy jedzą około 14 kg ryb rocznie. To niewiele, jeśli zestawi się tę ilość z wieprzowiną, której zjadamy ok. 40 kg rocznie, a drobiu - ok. 30 kg.

    - Ryby powinniśmy jeść zdecydowanie częściej. Uważam, że karp jest taką rybą, która gwarantuje nam wysoką jakość oraz świeżość. Dlatego powinniśmy odejść od tego stereotypu, że to jest ryba świąteczna, i sięgać po nią przez cały rok - zachęca Kamil Klekowski.

    Bo karp kojarzy się tylko z wigilią

    Nad karpiem ciąży niestety skojarzenie z potrawą wigilijną. - Karp nie jest jednak rybą przypisaną wyłącznie do Bożego Narodzenia. Można go dostać przez cały rok - podkreśla Tomasz Siwiec.

    Dlatego Organizacja Producentów - Polski Karp próbuje odczarować ten świąteczny wizerunek i zachęcić Polaków do jedzenia karpia na co dzień.

    - Potrawy z karpia są proste, różnorodne i niebanalne, a sama ryba uniwersalna pod kątem kulinarnym - dodaje szef kuchni. - Z karpia możemy przygotowywać zarówno potrawy słodkie, jak również wytrawne, orientalne oraz oczywiście tradycyjne, polskie potrawy. Ryba świetnie łączy się z grzybami, warzywami okopowymi, bakaliami, owocami czy cytrusami.

    Faworki smażone w głębokim tłuszczu
    Po wielu protestach sklepy wycofały się ze sprzedaży żywego karpia. Producenci dostosowali się do potrzeb konsumenta i oferują karpie schłodzone, tuszki, płaty, dzwonki, filety, a także karpie wędzone czy takie delikatesy jak np. polędwica wędzona i szynka z karpia. Jednocześnie podpowiadają konsumentom, że z mięsa tej ryby można wyczarować nowoczesne specjały: burgery, karpia grillowanego, pulpety, pierogi czy faworki smażone w głębokim tłuszczu.

    - Karpia możemy kupić w wielu postaciach. Największe zapotrzebowanie jest teraz na filety nacinane i filety bez skóry, czyli produkty gotowe do szybkiego i prostego przyrządzenia - dodaje Tomasz Siwiec.


    reklama

    Napisz co o tym myślisz!

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2022-11-20 17:29:34 [89.64.32.*] id:1652029  
    annise: Napisała postów [127], status [wyjadacz] Reputacja
    Nie da się odczarowac tak jak nie da się zaprzeczyć, że jest to nieetyczne i niemoralne. Dotyczy to nie tlko karpia czy innych ryb ale wszystkich zwierząt, które ludzie zabijają na swój użytek...

    Nick:
    Treść: