• Autor: News4media
    • Wyświetleń: 2315
    • Dodano: 2022-03-13 / 12:03
    • Komentarzy: 4

    Ukraińska kuchnia na polskich stołach

    (Fot. iStock)

    Co ugotować Ukraińcom, żeby poczuli się, jak w domu? - zastanawiają się osoby, które przyjęły pod swój dach uchodźców. Sprawa jest prosta, bo wiele tradycyjnych dań naszych wschodnich sąsiadów znajdziemy również w polskim menu.

    Kuchnię ukraińską charakteryzuje prostota. Dominują w niej świeże składniki i wędzonki, pieczywo oraz warzywa i różnego rodzaju kasze. Są jednak dania, które zza wschodniej granicy przywędrowały do Polski i na stałe zagościły w naszych domach. Częstując nimi gości, z pewnością sprawimy im dużo radości. Przypominamy proste przepisy na zupę, danie główne oraz deser, które w obu krajach - Polsce i Ukrainie -są znane i lubiane.

    Barszcz ukraiński

    Składniki:

    - fasola biała w puszce
    - ząbek świeżego czosnku
    - kilogram buraków
    - pół kilograma wędzonych żeberek
    - włoszczyzna
    - 3-4 średniej wielkości ziemniaki
    - szklanka soku pomidorowego
    - śmietanka 18 proc. tłuszczu do zabielenia
    - sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
    - natka pietruszki

    Przygotowanie:

    1. Żeberka gotować przez ok. godzinę w dużym garnku z dodatkiem kilku liści laurowych i kulek ziela angielskiego. Buraczki umyć, obrać i zagotować do miękkości, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa z włoszczyzny obrać i również zetrzeć na większych oczkach tarki.

    2. Do garnka z żeberkami dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze przez ok. 20-30 minut, aż warzywa uzyskają miękkość. Doprawić do smaku i zabielić. Barszcz podawać z posiekaną natką pietruszki.

    Deruny, czyli placki ziemniaczane po ukraińsku

    Składniki:

    - kilogram ziemniaków
    - dwie małe cebule
    - 30 gramów mąki pszennej
    - jedno jajko
    - sól i pieprz
    - olej
    - szczypiorek
    - gęsta, kwaśna śmietana 18 proc.

    Przygotowanie:

    1. Ziemniaki oraz cebulę umyć, obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Odstawić (np. w drobnym sitku), aby odsączył się nadmiar soku.

    2. Tak przygotowane warzywa mieszamy w misce z mąką, jajkiem i przyprawami (doprawiamy wedle uznania).

    3. Na patelni wlewamy tyle oleju, aby zakryte było jej dno. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po jednej stołowej łyżce ciasta i smażymy do osiągnięcia złotego odcienia. Następnie przekładamy placek na drugą stronę, powtarzając czynność.

    4. Deruny podajemy z łyżeczką gęstej śmietany i posiekanym szczypiorkiem.

    Kutia

    Składniki:

    - garść migdałów
    - garść suszonych wiśni
    - garść rodzynek sułtańskich
    - 200 gramów miodu
    - 200 gramów cukru pudru
    - 400 gramów maku
    - 2 szklanki ziaren pszenicy
    - olejek migdałowy (kilka kropel)
    - 100 mililitrów słodkiej śmietany

    Przygotowanie:

    1. Kutię należy zacząć przygotowywać już dzień wcześniej, zalewając pszenicę wrzątkiem i odstawiając ją na noc. Rano mieszankę zagotować, odlać wywar i zalać ją ponownie czystą wodą, po czym gotować do miękkości przez ok. 3 godziny. Wodę ponownie odlać, a pszenicę odstawić do ostygnięcia.

    2. Mak opłukać pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, odcedzić i zmielić w maszynce - najlepiej dwukrotnie.

    3. Pszenicę, mak oraz pozostałe składniki wymieszać w osobnym naczyniu i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Podawać w małych miseczkach, udekorowane np. płatkami migdałów.
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2022-03-14 08:54:09 [46.205.209.*] id:1634876  
    neon: Napisał postów [2696], status [Szycha] Reputacja
    Nalewka po ukraińsku.50 l.wody w butli,20 deko drożdży,15 kg.cukru.Połączyć wszystko i odstawić w ciepłe miejsce na 3 tgodnie.Można odparować na miskach!

    Nick:
    Treść:
    2022-03-13 17:57:07 [37.248.155.*] id:1634845  
    opolaninn: Napisał postów [2631], status [Szycha] Reputacja
    Wam już na mózg poszło i to zdrowo !

    Nick:
    Treść:
    2022-03-13 15:47:32 [188.123.205.*] id:1634835  
    ombre: Napisał postów [19839], status [VIP] Reputacja
    Polski barszcz ukraiński jest tak ukraiński jak fasolka po bretońsku jest bretońska.

    Nick:
    Treść:
    2022-03-13 14:08:10 [46.134.162.*] id:1634830  
    Polpha: Napisał postów [9430], status [VIP] Reputacja
    Barszcz ukraiński jest zawsze na topie

    Nick:
    Treść: