• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 2602
    • Dodano: 2021-11-27 / 17:37
    • Komentarzy: 1

    Herbata z cytryną. Pomaga czy szkodzi?

    Od lat trwają dyskusje na temat szkodliwości herbaty z cytryną. Jest to napój wybierany w Polsce bardzo chętnie, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. Aby mieszanka rzeczywiście wyszła nam na zdrowie, warto przyrządzać ją świadomie. Wiemy, jak to zrobić.

    Herbata to naturalny lek

    O jej pozytywnych właściwościach można mówić wiele. Począwszy od ochrony przed próchnicą, przez obniżenie ciśnienia krwi i poprawy jej krążenia; wzmacnianiu organizmu przed infekcjami; aż po zapobieganie nowotworom, nadmiernemu poziomowi cholesterolu czy poprawę jakości snu. To wszystko dzięki zawartym w niej garbnikom, flawonoidom oraz alkaloidom. Warto sięgać po nią dla zdrowia i przyjemności.

    Cytryna jest dobra na wszystko

    Wybierana chętnie szczególnie w czasie chłodniejszych pór roku, cytryna bogata w witaminę C i rutynę wzmacnia osłabiony organizm i pomaga w walce z przeziębieniem, grypą oraz wirusami. Wysoka zawartość witamin i pierwiastków powoduje też, że owoc ten działa oczyszczająco i zapobiega ciężkim schorzeniom, podobnie jak liście herbaty.

    Czy ich połączenie może być niebezpieczne?

    Niektórzy dopatrują się zagrożenia w połączeniu herbaty zawierającej glin z sokiem z cytryny. Ten pierwszy pierwiastek jest dla naszego organizmu niemal obojętny. Jeśli jednak znajdzie się w kwaśnym środowisku, powstaje z takiego połączenia cytrynian glinu. To właśnie jemu przypisywana jest odpowiedzialność m.in. za chorobę Alzheimera i zmiany w mózgu. Aby jednak sama herbata z cytryną mogła spowodować tak duże szkody w organizmie, musielibyśmy wypijać jej ogromne ilości, które dla człowieka są niemożliwe do przyjęcia. Ponadto, aby ograniczyć uwalnianie niebezpiecznego związku, należy pamiętać o trzech zasadach:

    1. Herbata powinna być wybierana świadomie już na etapie kupowania. Jej tanie odpowiedniki mogą być produkowane ze starych liści, w których zawartość samego glinu będzie wyższa. Najlepiej złocisty napój przygotowywać ze świeżych liści.

    2. Najbezpieczniej jest dodać cytrynę do herbaty wtedy, kiedy napar zostanie wystudzony do temperatury 40 - 45 st. C.

    3. Unikajmy herbat ekspresowych, które pakowane są w małe torebeczki zawierające mikroplastik. Lepszym rozwiązaniem są herbaty liściaste, które bez problemu przyrządzimy za pomocą specjalnego zaparzacza. Ważne jest jednak, aby usunąć fusy z filiżanki przed dodaniem do niej cytryny, bez względu na czy wybraliśmy napój ekspresowy, czy naturalny susz.
    News4Media/ fot. iStock
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2021-11-28 19:44:52 [94.254.187.*] id:1626751  
    tippmann: Napisał postów [7576], status [VIP] Reputacja
    z setką pomaga,bez niej szkodzi;)

    Nick:
    Treść: