• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 3553
    • Dodano: 2021-10-30 / 11:31
    • Komentarzy: 3

    Najlepsze przekąski na imprezę Halloweenową

    Szybkie i łatwe. Przedstawiamy pomysły na strasznie smaczne przekąski idealne na domową imprezę Halloweenową.

    Papryczki jalapeno w cieście francuskim

    Składniki:

    6-10 papryczek jalapeno
    125g serka śmietankowego
    125g sera cheddar
    1 cebula dymka
    1 ząbek czosnku
    Sól i pieprz
    1 arkusz ciasta francuskiego
    1 żółtko
    1 łyżka majonezu
    24-40 ziarenek pieprzu czarnego

    Przygotowanie:

    Papryki umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. W misce połączyć serek, starty ser, drobno pokrojoną dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Przekrojone papryki wypełnić przygotowaną masą. Ciasto francuskie pokroić w cienkie paski i owinąć nimi każdą papryczkę. Następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem. Piec ok. 15-17 minut (do zarumienienia się) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Gdy papryczki ostygną, za pomocą łyżeczki uformować na każdej oczy z majonezu i uzupełnić je ziarnkami pieprzu czarnego.

    Pizzerinki z szynką, serem i czarnymi oliwkami

    Składniki:

    1 opakowanie gotowego ciasta do pizzy
    1 mozzarella
    150 g sera żółtego
    sos pomidorowy lub ketchup
    suszone oregano
    szynka gotowana
    czarne oliwki
    Przygotowanie:

    Z gotowego arkuszu ciasta na pizzę wyciąć np. za pomocą szklanki koła o średnicy ok. 10 cm. Na każdym kawałku ciasta rozsmarować łyżeczkę sosu pomidorowego lub ketchupu i posypać oregano. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć ją na spodach pizzy. Rozłożyć na to pokrojoną w kostkę szynkę, następnie ułożyć paski z sera żółtego. Z pokrojonych czarnych oliwek uformować oczy. Ułożyć mini pizze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

    Nachosy z salsą pomidorową

    Składniki:

    2 opakowania chipsów typu Nachos
    1 puszka krojonych pomidorów
    1/4 zielonej papryki
    1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
    sól i pieprz
    2 cebulki szalotki
    opcjonalnie: łyżka posiekanej kolendry
    Przygotowanie:

    Do rondelka włożyć pomidory z puszki wraz z całą zalewą, dodać pokrojoną w małą kosteczkę zieloną paprykę, czosnek, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Zagotować, następnie gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać obraną i bardzo drobno posiekaną cebulkę i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty. Opcjonalnie na górę dodać posiekaną świeżą kolendrę. Chipsy można podawać na ciepło, podgrzewając je wcześniej w piekarniku (opcjonalnie na górę można zetrzeć ser).

    News4Media/ fot. iStock
    reklama

    Więcej zdjęć

    Napisz co o tym myślisz!

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2021-10-30 13:12:34 [46.204.2.*] id:1624404  
    mixer2001: Napisała postów [189], status [starszy wyjadacz] Reputacja
    Strasznie to jest na cmentarzu po północy. Ubolewam nad wybrakowaną polszczyzną autorki.....

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [2]
    2021-10-31 08:11:23 [83.30.35.*] id:1624434  
    malutka30: Napisała postów [86], status [młodszy wyjadacz] Reputacja
    Autorka omijała lekcje języka polskiego stąd jej ubogie słownictwo ????
    2021-10-31 08:12:57 [83.30.35.*] id:1624435  
    malutka30: Napisała postów [86], status [młodszy wyjadacz] Reputacja
    Teraz młodzież pisze na zasadzie "kopiuj-wklej"