• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 4826
    • Dodano: 2021-10-24 / 09:51
    • Komentarzy: 0

    Kruche ciasteczka na deser: korzenne, migdałowe i maślane

    Kruche ciasteczka na deser: korzenne, migdałowe i maślane
    Pyszne i chrupiące ciasteczka perfekcyjnie komponują się ze smakiem popołudniowej kawy czy herbaty. Możesz zrobić je własnoręcznie i podać jako deser. Ich pieczenie to również fajna zabawa dla najmłodszych i ciekawy pomysł na wspólne spędzenie czasu.

    Ciasteczka korzenne

    Składniki:
    150 g masła
    100 g cukru pudru
    1 małe jajko
    2 łyżeczki miodu
    1 i 1/2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    250 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Przygotowanie:
    Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę (przez ok. 7 minut). Dodać jajko (również w temperaturze pokojowej) i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty. Do masy dodać miód, przyprawę piernikową lub korzenną i cynamon i razem zmiksować. Na końcu dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na placek o grubości ok. 3 mm. Foremkami lub szklanką wyciąć ciasteczka i ułożyć je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

    Ciasteczka migdałowe

    Składniki:
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    150 g kostki masła
    1/3 szklanki cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki migdałów blanszowanych
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    1 żółtko jajka

    Przygotowanie:
    W misce umieścić miękkie masło i cukier. Ucierać całość przez kilka minut. Następnie dodać resztę składników (oprócz migdałów) i ugnieść ciasto na jednolitą masę. W melakserze zmielić migdały blanszowane. Można również posiekać orzechy nożem, rozdrobnić je w moździerzu lub rozkruszyć wałkiem w woreczku spożywczym. Mielone migdały wymieszać z masą. Gotowe ciasto włożyć na ok. 30 minut do lodówki. Z ciasta uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować niewielkie odległości, by ciastka nie połączyły się w całość. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez ok 15-20 minut. Opcjonalnie: na końcu pieczenia ciastka można udekorować migdałem u góry.

    Ciasteczka maślane

    Składniki:
    120 g schłodzonego masła
    3 łyżki cukru pudru
    150 g mąki pszennej
    kilka kropel ekstraktu waniliowego
    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki wsypać do miski i ugnieść na jednolitą masę. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Z ciasta uformować kuleczki w wielkości orzecha, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć widelcem (nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom). Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

    News4Media/ fot. iStock
    reklama

    Więcej zdjęć

    24opole.pl
    24opole.pl

    Napisz co o tym myślisz!

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".