• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 3423
    • Dodano: 2021-10-17 / 10:40
    • Komentarzy: 3

    Wymuszą logowanie i narażą na koszty. Usuń te aplikacje z telefonu

    Wymuszą logowanie i narażą na koszty. Usuń te aplikacje z telefonu
    Kolejny raz użytkownicy systemu Android narażeni byli na dostępność programów zagrażających bezpieczeństwu danych. Specjaliści z zakresu informatyki zidentyfikowali trzy szkodliwe aplikacje, których używanie może doprowadzić do kradzieży istotnych informacji. Alert ekspertów dotyczy logowania za pomocą Facebooka i możliwej utraty pieniędzy.

    Szkodliwe edytory zdjęć

    Sprawę komentują specjaliści z USA. Jak czytamy w Bleeping Computer (amerykańskim portalu internetowym zajmującym się zagadnieniami z zakresu cyberbezpieczeństwa), są to aplikacje związane z edycją zdjęć. Te informatyczne "szkodniki" są w stanie narazić użytkowników Facebooka na potężne koszty. Przeciętny użytkownik może stracić pieniądze poprzez uruchamiane bez jego zgody kampanie medialne.

    Jak to działa?

    Żeby korzystać z rzeczonych programów, wymagane jest logowanie do nich za pośrednictwem Facebooka. W ten sposób nasze dane są przejmowane i wykorzystywane za pomocą hakerskiego kodu. Wówczas w naszym imieniu uruchamiane są kampanie reklamowe, za które nieświadomy niczego użytkownik musi później zapłacić.
    "Te aplikacje na Androida wymagają od użytkowników zalogowania się za pośrednictwem konta na Facebooku, aby uzyskać dostęp do nich, a następnie po cichu zbierają dane uwierzytelniające za pomocą zaszyfrowanych poleceń JavaScript ukrytych w aplikacji." - opisują autorzy publikacji.

    Przejrzyj swój smartfon

    Programiści zwalczający cyberprzestępczość znaleźli w ostatnim czasie trzy takie programy dostępne do pobrania w popularnym Sklepie Play. Każdy, kto posiada urządzenie z systemem Android, powinien sprawdzić, czy nie zainstalował w jego pamięci aplikacji z czarnej listy. Jeżeli tak, należy jak najszybciej odinstalować je, ponieważ nawet usunięcie ich z wirtualnego marketu nie zatrzyma działania już pobranych. Zagrożenie dotyczy również tych osób, które nie wykorzystują do pobierania nieznanych źródeł. Przedstawione aplikacje zostały zainstalowane już kilkaset tysięcy razy przez użytkowników z całego świata.

    Najnowszym programem działającym w opisany sposób jest Blender Photo Editor - Easy Photo Background Editor. Jak wskazuje Bleeping Computer, podobny schemat działania oszustów dotyczył również Magic Photo Lab - Photo Editor oraz Pix Photo Motion Edit 2021.

    News4Media/ fot. iStock
    reklama

    Wydarzenia pod patronatem portalu

    Napisz co o tym myślisz!

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2021-10-17 20:02:16 [185.127.20.*] id:1623382  
    Pedro: Napisał postów [8595], status [VIP] Reputacja
    Strzyc owieczki jak się dadzą (jak tego z W-wy na 630 tys). Głupota nie boli...

    Nick:
    Treść:
    2021-10-17 13:24:39 [83.22.8.*] id:1623355  
    opolaninn: Napisał postów [1889], status [Szycha] Reputacja
    Po to mam ios i spie spokojnie

    Nick:
    Treść:
    2021-10-17 11:58:27 [89.67.3.*] id:1623352  
    DonPedro69: Napisał postów [7714], status [VIP] Reputacja
    Przecież logowanie z tej aplikacji do facebooka wyświetla informację jakie dane i co będzie ta aplikacja mogła robić. To kolejny przykład na bezrefleksyjne klikanie na potwierdzenia, a potem płacz? Głupiemu telefon na kablu, jak nie potrafi czytać.

    Nick:
    Treść: