- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 3525
- Dodano: 2021-10-16 / 08:19
- Komentarzy: 5
Chrupiące i pachnące. Domowe bułki idealne na śniadanie
Świeżo wypieczone pieczywo to idealny dodatek na rodzinne śniadanie. Możesz je zrobić w domu na kilka różnych sposobów.
Tradycyjne kajzerki
Składniki:
600 g mąki pszennej (typ 650)
25 g świeżych drożdży
50 g masła
2 jajka (1 do ciasta, drugie do posmarowania bułek)
300 ml mleka (najlepiej 3,2 %)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
W misce rozkruszyć świeże drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i zalać 100 ml mleka utrzymanego w temperaturze pokojowej. Całość należy rozmieszać i odstawić pod przykryciem ściereczki na 10 minut. W tym czasie - do większej miski wsypać mąkę, pozostałą część mleka (200 ml), łyżeczkę soli, 1 jajko, rozpuszczone i przestudzone masło oraz rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiać przez około pięć minut, aż zacznie samo odchodzić od rąk. W razie potrzeby dosypać więcej mąki. Przykryć ściereczką i odstawiać w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto z miski i ponownie chwilę wyrabiać masę. Podzielić na 12 równych części. Uformowane bułeczki przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na kolejne 10 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Bułki z góry naciąć ostrym nożem wzdłuż lub na 4 części. Posmarować pomocą pędzelka rozmąconym jajkiem. Dodatkowo można posypać je makiem, sezamem lub pestkami dyni, w zależności od upodobań. Piec ok. 20 minut do zarumienienia.
Bułki z suszonymi pomidorami
Składniki:
350 ml wody
2 łyżki oliwy (z suszonych pomidorów)
500 g mąki pszennej (typ 650)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suchych drożdży instant (4 g)
115 g suszonych pomidorów w oliwie (posiekanych)
Przygotowanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając oliwę z suszonych pomidorów. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto znów wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej z nich uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można posmarować górę mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.
Drożdżówki z jabłkami
Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki drobnego cukru
100 g masła
2 łyżki cukru wanilinowego
2 jajka
4 jabłka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
kruszonka: 4 czubate łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić jabłka, dodać łyżkę miodu i łyżeczkę cynamonu. Podprażyć często mieszając. Odstawić do wystudzenia. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, suszone drożdże i cukier wanilinowy. Dokładnie wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą płynne składniki: mleko, rozpuszczone masło i jajka. Wlać masę do suchych składników i zagnieść ciasto. Zostawić na ok. 45-60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie znów wyrobić masę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Podzielić ciasto na 16 części. W każdą porcję zawinąć łyżkę wystudzonych jabłek. Uformowane bułeczki układać na blasze łączeniem do dołu. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie wszystkie składniki kruszonki włożyć do miski i rozetrzeć palcami. Masa powinna mieć formę dużych okruchów. Bułeczki posmarować za pomocą pędzelka jajkiem lub mlekiem i posypać kruszonką. Piec ok. ok. 25 min w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
News4Media/ fot. iStock
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
DonPedro69: Napisał postów [11077], status [VIP]
Ciekawe co jeszcze wpadnie na ten portal? Dno się pogłębia coraz bardziej, szybciej niż pogłębiarkami na Odrze (kiedyś). :D