• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 3525
    • Dodano: 2021-10-16 / 08:19
    • Komentarzy: 5

    Chrupiące i pachnące. Domowe bułki idealne na śniadanie

    Świeżo wypieczone pieczywo to idealny dodatek na rodzinne śniadanie. Możesz je zrobić w domu na kilka różnych sposobów.

    Tradycyjne kajzerki

    Składniki:
    600 g mąki pszennej (typ 650)
    25 g świeżych drożdży
    50 g masła
    2 jajka (1 do ciasta, drugie do posmarowania bułek)
    300 ml mleka (najlepiej 3,2 %)
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    Przygotowanie:

    W misce rozkruszyć świeże drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i zalać 100 ml mleka utrzymanego w temperaturze pokojowej. Całość należy rozmieszać i odstawić pod przykryciem ściereczki na 10 minut. W tym czasie - do większej miski wsypać mąkę, pozostałą część mleka (200 ml), łyżeczkę soli, 1 jajko, rozpuszczone i przestudzone masło oraz rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiać przez około pięć minut, aż zacznie samo odchodzić od rąk. W razie potrzeby dosypać więcej mąki. Przykryć ściereczką i odstawiać w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto z miski i ponownie chwilę wyrabiać masę. Podzielić na 12 równych części. Uformowane bułeczki przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na kolejne 10 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Bułki z góry naciąć ostrym nożem wzdłuż lub na 4 części. Posmarować pomocą pędzelka rozmąconym jajkiem. Dodatkowo można posypać je makiem, sezamem lub pestkami dyni, w zależności od upodobań. Piec ok. 20 minut do zarumienienia.

    Bułki z suszonymi pomidorami

    Składniki:
    350 ml wody
    2 łyżki oliwy (z suszonych pomidorów)
    500 g mąki pszennej (typ 650)
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka suchych drożdży instant (4 g)
    115 g suszonych pomidorów w oliwie (posiekanych)
    Przygotowanie:

    Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając oliwę z suszonych pomidorów. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto znów wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej z nich uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można posmarować górę mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.

    Drożdżówki z jabłkami

    Składniki:
    3,5 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie drożdży instant (7 g)
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    1/2 szklanki drobnego cukru
    100 g masła
    2 łyżki cukru wanilinowego
    2 jajka
    4 jabłka
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka cynamonu
    kruszonka: 4 czubate łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru pudru

    Przygotowanie:
    Jabłka obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić jabłka, dodać łyżkę miodu i łyżeczkę cynamonu. Podprażyć często mieszając. Odstawić do wystudzenia. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, suszone drożdże i cukier wanilinowy. Dokładnie wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą płynne składniki: mleko, rozpuszczone masło i jajka. Wlać masę do suchych składników i zagnieść ciasto. Zostawić na ok. 45-60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie znów wyrobić masę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Podzielić ciasto na 16 części. W każdą porcję zawinąć łyżkę wystudzonych jabłek. Uformowane bułeczki układać na blasze łączeniem do dołu. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie wszystkie składniki kruszonki włożyć do miski i rozetrzeć palcami. Masa powinna mieć formę dużych okruchów. Bułeczki posmarować za pomocą pędzelka jajkiem lub mlekiem i posypać kruszonką. Piec ok. ok. 25 min w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.

    News4Media/ fot. iStock
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2021-10-16 10:50:28 [89.67.3.*] id:1623277  
    DonPedro69: Napisał postów [11077], status [VIP] Reputacja
    Ciekawe co jeszcze wpadnie na ten portal? Dno się pogłębia coraz bardziej, szybciej niż pogłębiarkami na Odrze (kiedyś). :D

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [2]
    2021-10-17 09:09:31 [37.249.179.*] id:1623346  
    przemo_opole: Napisał postów [284], status [maniak] Reputacja
    Może coś z życia znanej aktorki (tej pod fioletowej sieci)??? [MSPANC]
    2021-10-17 11:06:25 [89.67.3.*] id:1623350  
    DonPedro69: Napisał postów [11077], status [VIP] Reputacja
    O! To byłoby coś! ;-)
    2021-10-16 13:03:14 [37.249.179.*] id:1623293  
    przemo_opole: Napisał postów [284], status [maniak] Reputacja
    Kajzerka jest zawsze nacinana pięciokrotnie. Odsyłam do opisów, np. Wikipedia. Sekret wielu bułeczek i bagietek polega też na dodatku słodu, ale o tym w większości dostępnych przepisów nie ma informacji.

    Nick:
    Treść:
    2021-10-16 10:56:15 [89.67.3.*] id:1623278  
    DonPedro69: Napisał postów [11077], status [VIP] Reputacja
    A teraz policz: ile to wszystko zajmuje i z jaką prędkością mamusia będzie wiozła swoje bąbelki do przedszkola oddalonego o połowę tego czasu w km do przedszkola i ile przepisów złamie przy okazji :P

    Nick:
    Treść: