• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 1604
    • Dodano: 2021-09-11 / 14:56
    • Komentarzy: 1

    Sezon na śliwki - trzy proste przepisy (schab, ciasto i kompot)

    Sezon na śliwki - trzy proste przepisy (schab, ciasto i kompot)
    Trwa sezon na aromatyczne śliwki. W kuchni można je wykorzystać zarówno na słono jak i na słodko. Podpowiadamy, jakie potrawy przygotować z wykorzystaniem tych sezonowych owoców.

    Szukasz pomysłu na obiad? Mamy dla ciebie trzy proste przepisy z wykorzystaniem pysznych śliwek węgierek. Przed użyciem koniecznie umyj owoce i sprawdź, czy nie są robaczywe.

    Schab ze śliwkami

    Składniki:
    • 1,5 kg schabu środkowego bez kości
    • kilka świeżych śliwek węgierek
    • 2 łyżki smalcu
    • 3 ząbki czosnku
    • majeranek, pieprz, sól, świeży rozmaryn

    Przygotowanie:

    Ząbki czosnku obrać i przeciąć na pół, schab nakłuć w kilku miejscach nożem i wcisnąć czosnek. Natrzeć mięso solą, pieprzem i solidną ilością majeranku. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu i obsmażyć schab z każdej ze stron na złoty kolor. Na spód naczynia żaroodpornego włożyć łyżkę smalcu i kilka gałązek rozmarynu. Na to ułożyć mięso i obłożyć je połówkami śliwek bez pestek. Piec bez przykrycia ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Następnie przykryć naczynie pokrywką i piec kolejna godzinę. Gotowe. Schab kroić w grube plastry. Można podawać także na zimno do kanapek.

    Ciasto z kruszonką i śliwkami

    Składniki:
    • 325 g masła
    • 2 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki cukru
    • 200 g cukru pudru
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 800 g śliwek węgierek

    Przygotowanie:

    125 g masła roztopić i ostudzić, następnie wymieszać z 1 szklanką mąki oraz 1/2 szklanki cukru. Tak przygotowaną masę na kruszonkę wstawić do zamrażarki. Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Mikserem utrzeć 200 g masła z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę (1 szklankę) z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć na górę śliwki i zetrzeć kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

    Kompot śliwkowy

    Składniki:
    • 500 g śliwek węgierek
    • około 4-5 łyżek cukru
    • sok z połowy cytryny
    • 1 l wody

    Przygotowanie:

    Śliwki umyć i wydrylować z pestek. Wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Całość zalać wodą, dodać sok z cytryny i gotować aż owoce będą miękkie (min. 20 minut).

    News4Media, fot.: iStock
    reklama

    Wydarzenia pod patronatem portalu

    Napisz co o tym myślisz!

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2021-09-11 17:36:40 [37.47.81.*] id:1620550  
    M1974P: Napisał postów [12741], status [VIP] Reputacja
    Śliwowica to już nie wspomnę;)

    Nick:
    Treść: