• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 1389
    • Dodano: 2021-06-21 / 18:01
    • Komentarzy: 2

    GIS ostrzega: popularne jajka z salmonellą

    Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrolę, która wykazała obecność bakterii salmonelli w jednej z partii popularnych jajek. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega i wyjaśnia, jak sprawdzić, czy posiadamy wadliwy produkt.

    W komunikacie GIS czytamy, że na powierzchni skorupek jaj stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. Szczególne zagrożenie dotyczy użycia produktu bez wcześniejszej obróbki termicznej. Zaleca się jednak całkowitą rezygnację z ich spożywania, aby uniknąć ryzyka zachorowania na salmonellozę.

    Jak sprawdzić, czy kupiliśmy jajka z bakterią?

    Aby to zweryfikować, należy porównać informacje zawarte na pudełku. Jeśli są dokładnie takie, jak opisane poniżej, możemy mieć pewność, że ostrzeżenie dotyczy zakupionego przez nas produktu. Oto szczegóły:

    Produkt: Świeże jaja ze ściółki, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.
    Najlepiej spożyć przed: 24/06/2021
    Kod na skorupkach jaj: 2PL30251355 K1A
    Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE

    Jakie działania zostały podjęte?

    O wykrytej nieprawidłowości został poinformowany Powiatowy Lekarz Weterynarii w Mińsku Mazowieckim, który odpowiada za nadzorowanie producenta wadliwych jaj. Natychmiast po ujawnieniu bakterii rozpoczęto proces wycofywania produktu z obrotu. Producent, INVEST MICHEL SP.J., na etapie wewnątrzzakładowym, nie stwierdziła nieprawidłowości podczas badań higienicznych i laboratoryjnych, dlatego trwa postępowanie wyjaśniające okoliczności powstałej sytuacji. Poinformowano również fermę, z której jaja pochodziły.

    Producent apeluje o zwrot

    Producent prosi wszystkich konsumentów, którzy nabyli kwestionowane jajka o kontakt pod nr tel. 606 990 211. Klienci mogą liczyć na zwrot równowartości zakupu lub jego wymianę na pełnowartościowy. Warunkiem jest dostarczenie jajek w oryginalnym opakowaniu, które umożliwi identyfikację partii produktu.

    Jednocześnie firma ostrzega, że w wyniku bezpośredniego kontaktu, bakterie mogą przenosić się na inne powierzchnie.

    News4Media
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2021-06-22 09:04:44 [83.22.194.*] id:1614561  
    tiku: Napisała postów [37315], status [VIP] Reputacja
    Jeżeli chcesz być zdrowy, to naucz się raz na zawsze, że jajko oznakowane "0" jest najzdrowsze! ?0? ? są to jaja z chowu ekologicznego, kury są hodowane w tradycyjnym gospodarstwie, nie podaje się im antybiotyków i innych leków, a karma pochodzi z upraw ekologicznych, ?1? ? są to jaja z wolnego wybiegu, kury tak jak w gospodarstwie ekologicznym mogą poruszać się swobodnie po terenie, ale ich pożywienie nie podlega ścisłej kontroli pod kątem ekologicznego pochodzenia, ?2? ? jaja pochodzące z chowu ściółkowego ? kury mogą się poruszać po specjalnym kurniku, ale nie wychodzą na zewnątrz, podaje się im specjalne karmy, ?3? ? jaja z chowu klatkowego ? kury całe życie przebywają w klatce, podaje się im specjalne karmy.

    Nick:
    Treść:
    2021-06-21 18:23:47 [80.49.226.*] id:1614541  
    Bodziulla: Napisał postów [2009], status [Szycha] Reputacja
    Jakie będą z tego konsekwencje? Może w końcu przy takich rzeczach zrobić kary jak za COVID-a? A tymczasem będzie 500 kary i na tym koniec, a ile może być innych przypadków załóżmy z wędliną, gdzie akurat miałem przypadek tydzień temu...i cisza.

    Nick:
    Treść: