• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 2121
    • Dodano: 2021-04-29 / 10:00
    • Komentarzy: 0
    • Artykuł sponsorowany

    Dania lekkostrawne - przepis na lekkostrawny obiad i zupę

    Dieta lekkostrawna to doskonała alternatywa dla tradycyjnych posiłków, które często poprzez dużą zawartość tłuszczu i poddanie procesowi smażenia bywają bardzo obciążające dla układu trawiennego.

    Zalegając długotrwale w żołądku, mogą powodować wzdęcia, uczucie dyskomfortu i przyczyniać się do problemów z trawieniem. Dlatego jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, wypróbuj przepisy na pyszny lekkostrawne dania, które przygotujesz w szybki i prosty sposób.


    Kurczak duszony z warzywami - lekkostrawny obiad w kilka chwil


    Składniki:



    - 500 g kurczaka (filet)
    - 150 g groszku (mrożony lub konserwowy)
    - 1 marchewka średniej wielkości
    - 1 cebula
    - 1 łyżeczka masła klarowanego
    - 1 łyżka siekanej natki pietruszki
    - po szczypcie papryki słodkiej, kurkumy, soli i świeżo mielonego pieprzu

    Wykonanie:


    Mięso oczyszczamy i dokładnie myjemy. Kroimy w grubą kostkę. Oprószamy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce. Do garnka wlewamy pół szklanki wody (ew. bulion warzywny) wrzucamy przyprawione mięso, startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę i podzielonego na małe różyczki kalafiora.


    Przykrywamy i dusimy przez ok. 20 minut, do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie, ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy natką pietruszki. Lekkostrawny obiad możemy podawać z dowolnym rodzajem kaszy, ryżem lub gotowanymi ziemniakami.


    Lekkostrawna zupa z cukinii


    Składniki:



    -3 średniej wielkości cukinie
    - 2 marchewki
    - 1 l bulionu
    - 200 g jogurtu naturalnego
    - szczypta ziół prowansalskich
    - sól, pieprz do smaku

    Wykonanie:


    Marchewkę i ziemniaki obieramy. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Bulion przelewamy do garnka i umieszczamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone warzywa i redukujemy płomień. Gotujemy na wolnym ogniu. Cukinię myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, starannie odciskamy i dodajemy do zupy. Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.


    Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut, sprawdzając, czy wszystkie warzywa są miękkie. Następnie zupę zdejmujemy z ognia. Jogurt przekładamy do miseczki i wlewamy ok. 2 łyżki gorącego wywaru. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wolnym strumieniem ostrożnie wlewamy jogurt do garnka z zupą i zagotowujemy. Lekkostrawna zupa z cukinii bardzo dobrze smakuje posypana posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.


    Umieszczone powyżej przepisy na lekkostrawny obiad i zupę to tylko przykład dań, które pozbawione procesu smażenia i ciężkostrawnych składników wciąż cieszą podniebienia pysznym smakiem. Włączenie ich do codziennej diety to dobry pomysł dla wszystkich, którzy z myślą o swoim zdrowiu chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe. Więcej inspiracji na lekkostrawne dania można znaleźć w Internecie.



    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".